Συναντήσεις Τσίπρα-πολιτικών αρχηγών για εθνική γραμμή στο Κυπριακό

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI(Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ)

Διαδοχικές συναντήσεις θα έχει την προσεχή Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς με στόχο την συνεννόηση και τον καθορισμό μιας ενιαίας εθνικής γραμμής στο Κυπριακό. Οι εξελίξεις τρέχουν και ήδη ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κρίσιμη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου, όπου θα τεθεί επί τάπητος σχέδια για ένα νέο διζωνικό ομοσπονδιακό κράτος. Ωστόσο οι διαφορές είναι μεγάλες καθώς η ελληνική πλευρά επιμένει να θέτει ως προϋπόθεση μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού, την κατάργηση των εγγυήσεων και πλήρους αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

Η κυβέρνηση θεωρεί επιβεβλημένο να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για τις εξελίξεις αλλά και να επιδιώξει την συγκρότηση μιας εθνικής γραμμής, στηρίζοντας και τον σχεδιασμό της Λευκωσίας.

Είχαν προηγηθεί συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Αναστασιάδη, κατά την έκτακτη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο κύπριος πρόεδρος την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα.

Στη Σύνοδο της Γενεύης έχει οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου προεξοφλούν και την παρουσία της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζας Μέι.

Με την πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου, αλλά για τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν είναι υπό εξέταση αν θα πρέπει να προηγηθεί ή να πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση των συνομιλιών της πολυμερούς διάσκεψης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου προαναγγέλλονται και διεθνείς πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να στηριχθεί ένα βιώσιμο σχέδιο, στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού και αμοιβαίων υποχωρήσεων από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα έχει επικοινωνία τόσο με την γερμανίδα καγκελάριο Α.Μέρκελ όσο και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προσκαλέσει ως παρατηρητή στις συζητήσεις της Γενεύης την ΕΕ ενώ δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here