Συναντήσεις Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ για το χρέος με χαμηλές προσδοκίες

 

Το θέμα της τήρησης των συμφωνηθέντων στο Eurogroup του περασμένου Μαίου, ότι μετά και την δεύτερη αξιολόγηση θα τεθεί προς συζήτηση το θέμα της ουσιαστικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η βιωσιμότητα του οποίου θεωρείται απαραίτητη τόσο για την ασυμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όσο και για την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε το ζήτημα αυτό, τόσο στον πρόεδρος του Ευρωκοινβουλίου Μ. Σουλτς χθες, όαο και σήμερα στο Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, σε συναντήσεις που είχε σήμερα.

τσιπρας ολαντ

Ωστόσο ο πήχης για την ελληνική πλευρά, πρέπει να κρατηθεί χαμηλά, καθώς ναι μεν ο κ. Σουλτς έτεινε ευήκοον ους στο ελληνικό αίτημα,αλλά δεν υποσχέθηκε να αναλάβει κάποια σχετική πρωτοβουλία στο πλαίσιο του Ευρωκοινοβουλίου.

Αλλά και η στάση της Γερμανίας, όπως την εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δεν είναι ιδιαίτερα ευνοική για τις ελληνικές θέσεις. Ο κ. Σόιμπλε διαμήνυσε και πάλι, ότι το πρόβλημα της Ελλάς δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. και πρόσθεσε πως αν μειώσουμε το χρέος, θα στείλουμε μήνυμα κατά των μεταρρυθμίσεων

Είναι προφανές ότι η Γερμανία και ίσως η Γαλλία, προφανώς δεν επιθυμούν να ανοίξουν πάλι ελληνικό ζήτημα μείωσης χρεών, πριν τις εκλογές που έχουν μέσα στο 2017 στις χώρες τους. Ομως αυτό, αντιβαίνει στα ελληνικά συμφέροντα, τα οποία έχουν σύμμαχο τους τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Ομπάμα. οι θέσεις όμως της αμερικανικής πλευράς, δεν εισακούονται στην ΕΕ, η οποία έχει βάλει και τα λεφτά.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here