Τσίπρας-Τουσκ στο Μαξίμου για ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό

Συνάντηση με τον πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με βασικό θέμα το προσφυγικό. «Στόχος μας είναι μια κοινή ευρωπαϊκή λύση για το μεταναστευτικό», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε ανάρτησή του στο twitter, λίγο πριν εισέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Η περιοδεία του Ντ. Τουσκ, λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, ξεκίνησε από τη Βιέννη, την  Τρίτη και  στη συνέχεια  ο κ. Τουσκ μετέβη στη Λιουμπλιάνα, στο Ζάγκρεμπ και τα Σκόπια. Στην Αθήνα θα  συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην  Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Αύριο Παρακευή θα έχει συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  Οι συναντήσεις αυτές γίνονται πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που έχει συγκληθεί για τις 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και στην οποία θα συμμετάσχει επίσης η Τουρκία.

Με μία σειρά από αναρτήσεις του στο twitter, ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τους ελληνικούς στόχους σε σχέση με τo προσφυγικό, ενόψει της συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τουσκ. Συνολική ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό, με μια δεσμευτική για όλους και από όλους απόφαση για τον υποχρεωτικό επιμερισμό της ευθύνης των ροών σε όλα τα κράτη της Ε.Ε., ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός, οι διεκδικήσεις της Ελλάδος στην επικείμενη Σύνοδο, όπως θα τις αναλύσει ο Αλ. Τσίπρας (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).

Η επιστροφή στις διατάξεις της ζώνης Σένγκεν, που θα περιλαμβάνει την εφαρμογή αυστηρών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορά της, συνιστά μια «απαραίτητη» προϋπόθεση για την επίτευξη μιας λύσης στην προσφυγική κρίση, δήλωσε χθες από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αργότερα σήμερα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με βασικό θέμα την κυβερνητική θέση για το προσφυγικό εν όψει της αυριανής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here