Συνάντηση Παππά-Λιού στις ΗΠΑ- Η Ελλάδα θέλει άμεση ελάφρυνση του χρέους. Επαφές και για τον αγωγό

 

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αποδεδειγμένα τηρεί τα συμφωνηθέντα και επιτυγχάνει τους στόχους της, συνιστώντας έναν αξιόπιστο οικονομικό εταίρο διεθνώς». Αυτό τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς στον αμερικανό υπουργό οικονομικών Τζακ Λιού κατά την συνάντηση που είχαν στην Ουάσινγκτον. Ο κ. Παππάς τόνισε στον αμερικανό ομόλγό του, την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

Ο κ. Παππάς είχε συνάντηση και με τον αμερικανό υφυπουργό Εμπορίου Stefan Selig, με τον οποίο συζήτησαν θέμετα ενέργειας που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ και ιδίως ο αγωγός ΤΑΡ που μεταφέρει αζέρικο αέριο και εγκαινιάζεται τις προσεχείς ημέρες. Οπως είναι γνωστό οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην κατασκευή και άλλου αγωγού που θα μετεφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αδριατικής στην Ιταλία και την Ευρώπη.

Η συνάντηση με τον Τζακ Λιού

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο Υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε τον κ. Λιού σχετικά με το νέο κεφάλαιο που άνοιξε για την ελληνική οικονομία, μετά την ουσιαστική ολοκλήρωση της αξιολόγησης και -για πρώτη φορά- την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Συγκεκριμένα, τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Το 2015 έκλεισε με σχεδόν μηδενική ύφεση (0,2%), ενώ οι εκτιμήσεις του καλοκαιριού μιλούσαν για ύφεση 7 μονάδων και το ΔΝΤ, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, είχε δημοσιοποιήσει εκτιμήσεις για ύφεση 2,7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2010 ως το 2014, με τα δύο προηγούμενα μνημόνια, το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%.
  • Τα φορολογικά έσοδα του 2015 ήταν πάνω από το στόχο του προγράμματος.
  • Η ανεργία μειώθηκε 2 μονάδες σε ένα χρόνο.
  • Η συνολική οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα αυξήθηκε το 2015 κατά 5,7% σε επιφάνεια και κατά 32,3% σε όγκο.
  • Το 2015 καταγράφηκε ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό.
  • Το 2015 επιτεύχθηκε ρεκόρ απορροφητικότητας κονδυλίων ΕΣΠΑ, φτάνοντας το 97,1% και καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στη σχετική λίστα των ευρωπαϊκών χωρών.

Με δεδομένες τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, ο Υπουργός Επικρατείας τόνισε τη σημασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης χωρίς μέτρα επιπλέον των συμφωνηθέντων, αλλά μόνο με έναν αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής, η οποία προβλεπόταν από τη συμφωνία και θα ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι στόχοι. Ο ίδιος ενημέρωσε για τη στέρεα πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί, αφού ήδη -σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat- η Ελλάδα όχι μόνο υλοποιεί τους στόχους, αλλά και τους υπερβαίνει σημαντικά.

Επίσης, ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ενημέρωσε τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών για την πολύ επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που είχε αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα σταθερό σήμερα χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα, για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί, καθώς και για τον νέο αναπτυξιακό νόμο ο οποίος στοχεύει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, με βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Αναλυτικά, ο αναπτυξιακός επιδιώκει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας του ελληνικού παραγωγικού συστήματος, την αύξηση των θέσεων εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους, την αναστροφή του brain drain effect, καθώς και την αύξηση της εξωστρέφειας της οικονομίας, με έμφαση στους υψηλής προστιθέμενης αξίας και εντάσεως γνώσης τομείς.

Τέλος, ο Υπουργός Επικρατείας ανέλυσε την πορεία της συζήτησης για το χρέος, τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα, με στόχο την ελάφρυνση του προφίλ αποπληρωμής στα επόμενα χρόνια (επιμήκυνση περιόδου χάριτος, διασφάλιση της βιωσιμότητας των χρηματοδοτικών αναγκών κ.λπ.) ώστε το χρέος θα γίνει πιο διαχειρίσιμο και να επισπευσθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, ενώ περιέγραψε και το ρόλο του ΔΝΤ στην όλη διαδικασία.

Συνάντηση Παππά και με αμερικανό υφυπουργό εμπορίου, αρμόδιο για θέματα Διεθνούς Εμπορίου, Stefan Selig.

Ο Αμερικανός Υφυπουργός ενημερώθηκε από τον Υπουργό Επικρατείας για τις θετικές ειδήσεις γύρω από την ελληνική οικονομία, η οποία όχι απλά επιτυγχάνει αλλά υπερβαίνει τους στόχους.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι εξελίξεις σχετικά με τον αγωγό ΤΑΡ, τον αγωγό IGB και τον πλωτό τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και θέματα που αφορούν στις φαρμακευτικές εταιρείες (ληξιπρόθεσμες οφειλές, νοσοκομειακό claw back, τιμολογήσεις και πατέντες).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here