Συνάντηση Νικολόπουλου-Ασαντ στη Δαμασκό

 

Συνάντηση με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ είχε στη Δαμασκό, ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ΕλλάδοςΝίκος Νικολόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε το Λίβανο και τη Συρία μετά από πρόσκληση πολιτικών και θρησκευτικών αρχών, καθώς και πανεπιστημιακών και άλλων επιστημονικών φορέων.

Κατά την παραμονή του στην εμπόλεμη περιοχή, ο κ. Νικολόπουλος σναντήθηκε ακόμη με τη νέα πρόεδρο της Συριακής Βουλής, τον υπουργό Εξωτερικών, τον Πατριάρχη Ιωάννη, τον μέγα Μουφτή, κ.α. Επίσης, επισκέφθηκε στρατιωτικά νοσοκομεία, κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, εκπαιδευτικά και θρησκευτικά ιδρύματα.

Ο Νίκος Νικολόπουλος, τόνισε ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση για να έρθει σε επαφή με το ισχυρό Χριστιανικό στοιχείο το οποίο αιώνες αρμονικά διαβιεί με Μουσουλμάνους ομοεθνείς του, σε μία περιοχή όπου υπήρξε η κοιτίδα του Χριστιανισμού αλλά και ανά τους αιώνες ήταν και είναι παραδοσιακά φιλική προς την Ελλάδα.

Οπως είπε χαραλτηριστικά, «είμαστε μια από τις ελάχιστες χώρες διεθνώς που έχουμε αποκοπεί εντελώς από την παραδοσιακά φίλη χώρα της Συρίας όπου ζουν Έλληνες πολίτες, καθώς και περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Τούτο, εκτός όλων των άλλων δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε σχέση με τις εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων που καταφτάνουν ή και που απλά διέρχονται την χώρα μας, καθώς επίσης και στους δεκάδες χιλιάδες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Αντίστοιχα προβλήματα όμως δημιουργεί και στους Έλληνες που ζουν ή δραστηριοποιούνται στη Συρία, αλλά και σε όλους τους ομόδοξους».

Παρά το γεγονός ότι από το 2012 οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας και Συρίας έχουν διακοπεί, ο Νίκος Νικολόπουλος, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Άσαντ στον οποίο έθεσε πρωταρχικώς το αίτημα ενίσχυσης των ερευνών για τους απαχθέντες Χριστιανούς Μητροπολίτες, καθώς και για όλους τους Σύριους Χριστιανούς που αγνοούνται πάνω από 3 χρόνια και του ζήτησε να συνεχίσει να καταβάλει προσπάθεια για την ειρήνευση στην περιοχή και την συμφιλίωση του λαού του προσφέροντας όλες τις ευκαιρίες που μόνο η Δημοκρατία διαθέτει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στον Σύρο Πρόεδρο:«Την τρομοκρατία θα την αντιμετωπίσουμε με πολλή Δημοκρατία, αλλά και με αποφασιστικότητα απέναντι σε εκείνους που χρησιμοποιούν αντί για τον λόγο της πειθούς, το σπαθί…».

Πρόεδρος Άσαντ: «Εύχομαι σύντομα να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις με την χώρα σας»

Ο Πρόεδρος Άσαντ εξέφρασε την επιθυμία του να αποκατασταθούν γρήγορα οι διπλωματικές σχέσεις και να επισκεφτεί σύντομα την Αθήνα, όπως έκανε ο πατέρας του, όταν ήρθε επί Πρωθυπουργίας Α. Παπανδρέου. Αναφέρθηκε στους προαιώνιους κοινούς δεσμούς αλλά και στα κοινά συμφέροντα, που θα εξυπηρετήσει η άρση του εμπάργκο, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι η χώρα του είναι η «security στην αυλή της Ελλάδας» και η Ελλάδα αποτελεί τον «διάδρομο προς την Ευρώπη».

Επίσης αναφέρθηκε στα πέντε χρόνια αιματηρών συγκρούσεων με πάνω από 300.000 νεκρούς και με περισσότερους από 2,5 εκατ. πρόσφυγες και με τεράστιες υλικό-τεχνικές καταστροφές.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here