Συμφωνία ΕΕ και Αφγανιστάν -η Καμπούλ ετοιμάζει ειδικό τέρμιναλ για τις πτήσεις επαναπατρισμού 80.000 ανθρώπων

Σε «κατ’ αρχήν συμφωνία» με το Αφγανιστάν ανακοίνωσε πως έφτασε η ΕΕ για τη «διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», η οποία έχει στόχο κυρίως να επιταχυνθεί ο επαναπατρισμός 80.000 Αφγανών -οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου των οποίων απορρίπτονται σωρηδόν από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η συμφωνία έγινε  μία ημέρα προτού ξεκινήσει η διεθνής σύνοδος «δωρητών» στις Βρυξέλλες, δηλαδη η σύνοδος για τη συγκέντρωση χρημάτων για την «ανθρωπιστική κρίση σε πληγείσες από πόλεμο περιοχές».

Η έναρξη της εφαρμογής της συμφωνιας θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις που θα γίνουν σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι για τη διήμερη διεθνή σύνοδο «δωρητών».

Το Αφγανιστάν είναι η δεύτερη μετά τη Συρία χώρα προέλευσης προσφύγων-μεταναστών που αιτουνται σύλου -υπολογιζεται ότι το 2015 οι αιτήσεις τους έφυασαν τις  180.000

Η τάση επιβεβαιώθηκε και φέτος. Μέσα σε τρεις μήνες υπέβαλαν αίτηση ασύλου  50.300 Αφγανοί πολίτες  (16% του συνόλου). Οι περισσότεροι (τα δύο τρίτα) ζητούν να τους δοθεί άσυλο  στη Γερμανία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Αφγανιστάν θα δεσμευθεί κυρίως να διευκολύνει των επαναπατρισμό των υπηκόων του οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου απορρίπτονται «αφού όλες οι διαδικασίες εξαντληθούν».

Επίσης μελετάται η κατασκευή στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ενός επιπλέον  τερματικού σταθμού  «ειδικά για τις επιστροφές των μεταναστών με έκτακτες πτήσεις», σύμφωνα με υπηρεσιακό  έγγραφο που αποτέλεσε τη βάση της συμφωνίας που ενέκριναν οι 28.

Ο αριθμός των αφγανών υπηκόων που θα επαναπατρίζονται παρά τη θέλησή τους θα «περιορίζεται σε 50 ανά πτήση τους πρώτους έξι μήνες» αναφέρει το ίδιο υπηρεσιακό έγγραφο

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ διέψευσαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι Βρυξέλλες έχουν θέσει ως στόχο τον επαναπατρισμό 80.000 Αφγανών που έχουν μεταναστεύσει παράτυπα στην Ευρώπη.

Εθεσαν μάλιστα ανεπισήμως και  βέτο οι Ευρωπαίοι ότι αν οι Αφγανοι θέλουν την οικονομική βοήθεια της ΕΕ, τότε πρέπει να κάνουν τα πάντα για να επιταχυνθεί ο επαναπατρισμός των υπηκόων τους.

Η εκπρόσωπος της ΕΕ διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία την οποία διαπραγματεύεται η Ευρώπη με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν «ασφαλώς συμμορφώνεται πλήρως προς τα διεθνή πρότυπα» και «τηρεί απόλυτα τις σχετικές αρχές, όπως την αρχή της μη επαναπροώθησης ανθρώπων που δικαιούνται διεθνή προστασία».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here