Συμβιβαστική πρόταση ΕΕ σε Κάμερον για να αποφευχθεί το Brexit

Συμβιβαστική πρόταση που καλύπτει και τους τέσσερις τομείς επαναδιαπραγμάτευσης που βάζει στο τραπέζι ο Ντέιβιντ Κάμερον κατέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με ζητούμενο να αποσοβηθεί το ενδεχόμενο Βrexit.

Επί του ακανθώδους ζητήματος της πρόσβασης των μεταναστών από κράτη-μέλη της ΕΕ στα κοινωνικά επιδόματα, η Βρετανία θα μπορεί να ζητά «έκτακτο φρένο» στην καταβολή τους για διάστημα έως τεσσάρων ετών υπό την προϋπόθεση να υπάρχει έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -είτε ομόφωνη, είτε από πλειοψηφία κρατών-μελών.

Η πρόταση αποτελεί τη βάση της συμφωνίας που επιδιώκει να επισφραγίσει ο Ντόναλντ Τουσκ στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Φεβρουαρίου για να παραμείνει η Βρετανία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφόσον υπάρξει συμφωνία, το δημοψήφισμα «εντός ή εκτός» ΕΕ τοποθετείται χρονικά τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι εάν τα κράτη-μέλη στηρίξουν το νέο πλαίσιο σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ, το δημοψήφισμα μπορεί να διενεργηθεί «εντός λίγων μηνών».

«Να είμαστε ή να μην είμαστε μαζί, αυτό είναι το ερώτημα…» έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ παραφράζοντας τον διάσημο στίχο του Σαίξπηρ στον Αμλετ σε ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία επισυνάπτει το κείμενο με περίληψη της πρότασης του για την επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here