Συζήτηση για το Κυπριακό στου Μαξίμου

Συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, θα έχει σήμερα Τρίτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν τις εξελίξεις στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού -εγγυήσεις, απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων, εδαφικό κ.α.

Ο 53χρονος Νορβηγός Άιντε προτου διοριστεί ειδικός σύμβουλος του Μπαν Κι Μουν στον ΟΗΕ ήταν υπουργός Εξωτερικων και Άμυνας στη χώρα του και αντικατέστησε το 2014 στο κυπριακό τον Αλεξάντερ Ντάουνερ. Υπήρξε επίσης επί πολλά χρόνια στέλεχος στο Εργατικό Κόμμα της Νορβηγίας

Ο Άιντε ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που διορίστηκε  ως Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό από το 1974 και μετά.

Ο Έσπαν Μπαχτ Άιντα ή Άιντε (Espen Barth Eide) γεννήθηκε το 1964 στο Όσλο και  θεωρείται γενικά «αντικειμενικός στα  διεθνή ζητήματα» αλλά ως υπουργός Εξωτερικων της Νορβηγίας  φέρεται να ήταν πάντα υπέρ της προσέγγισης με τις ΗΠΑ. Απο την άλλη έχει διαφωνήσει αρκετές φορές με απόψεις του ΝΑΤΟ
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here