Συγκλονιστικές μαρτυρίες στη δίκη της Marfin-Ακούγαμε: «κάψτε τους»

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(T. ΜΠΟΛΑΡΗ)

Εξι χρόνια μετά την τραγωδία, ξεκίνησε στο μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της Marfin στη Σταδίου, που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, ο ένας ήταν ακόμη αγέννητος, αφού η μία από τους τρεις υπαλλήλους ήταν έγκυος καθώς και την βομβιστική επίθεση στον Ιανό.

Στο δικαστήριο ήταν παρόντες οι συγγενείς των τριών υπαλλήλων που βρήκαν φρικτό θάνατο μέσα στην πυρπολημένη από μολότωφ Τράπεζα. Στην δίκη έχουν δηλώσει από την αρχή παράσταση Πολιτικής Αγωγής, οι συγγενείς της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, ενώ σήμερα δήλωσαν παράσταση και οι οικείοι και των άλλων δύο νεκρών της ΜΑΡΦΙΝ, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώντα Τσακαλή.

Η δίκη άρχισε με καταθέσεις μαρτύρων, οι οποίοι θύματα και εκείνοι της επίθεσης που κατάφεραν να βγούν ζωντανοί από το φλεγόμενο κατάστημα, περιέγραψαν με συγκλονιστικό τρόπο την εμπειρία τους:«Ζήσαμε την αγωνία του θανάτου πάρα πολλή ώρα. Δεν ξέραμε αν θα ζούμε στα επόμενα πέντε λεπτά», «αναρωτιόμασταν γιατί δεν βλέπουμε την πυροσβεστική», «φωνάξαμε είμαστε άνθρωποι μέσα μήπως και δεν το είχαν καταλάβει», «ακούγαμε απ’εξω «κάψτε τους»».

Κατέθεσαν πάνω από 20 μάρτυρες, υπάλληλοι της τράπεζας και διπλανών εταιρειών κατέθεσαν, αλλά κανείς δεν αναγνώρισε τους κατηγορούμενους ως δράστες.

Η επίθεση με μολότοφ στο υποκατάστημα της Μαρφίν, στη Σταδίου, έγινε κατά τη διάρκεια της πρώτης μεγάλης πανελλαδικής διαδήλωσης για το πρώτο μνημόνιο.

Οι μαρτυρίες

Ένας υπάλληλος του υποκαταστήματος δήλωσε ότι προσπάθησε να κατέβει στο ισόγειο για να σβήσει τη φωτιά και ότι ήταν ο τελευταίος που βρέθηκε στο χώρο με δύο από τα θύματα, τον Επαμεινώνδα Τσάκαλη και την  Αγγελική Παπαθανασοπούλου.

«Είδα φλόγες που έγλειφαν το ισόγειο και ανέβηκα πάνω. Στο μπαλκόνι, στο 2ο όροφο ήταν 2 συνάδελφοι, και μου είπαν «αυτοί έρχονται και πετάνε κι άλλο». Έσκυψα και είδα κάποιον στο σημείο που είχε σπάσει η τζαμαρία, που κρατούσε κάνιστρο και κάτι έριχνε, ή έτσι φαινόταν. Το έκανε  2-3 φορές και όταν έφευγε ξαναφούντωνε.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως «φορούσε μαύρα ρούχα, ήταν νεαρός μετρίου αναστήματος καλοντυμένος, θα μπορούσε να ήταν φοιτητής, 20 -22 χρονών. Μας κοιτούσε και μας έκανε χειρονομία. Στην αρχή κατάλαβα ότι ήταν κάποιος που έδειχνε τη φωτιά. Μετά που το συζήτησα με συναδέλφους τελικά έδειχνε τα γεννητικά του όργανα και έκανε άσεμνη χειρονομία.

Μία από τις υπαλλήλους περιέγραψε την σκηνή, που ένας από την ομάδα που βρέθηκε έξω από την Τράπεζα, έριξε μολότωφ και αμέσως «μόλις υποχώρησε το τζάμι ξέσπασε φωτιά.

«Μία συνάδελφος φώναξε «είμαστε άνθρωποι μέσα» μήπως δεν το είχαν καταλάβει. Ακούγαμε απέξω «κάψτε τους» αλλά δεν μπορούσα να ασχοληθώ να δω ποιος το είπε».

Η Αγγελική δεν είχε κουνηθεί καθόλου από το γραφείο. Μέρες μετά είδα το αποτύπωμα του σώματός της, του χεριά της στο πάτωμα. Εκείνη την ημέρα, 21 άτομα βγήκαμε ζωντανοί. Τρεις άλλοι, όχι.

Οι γονείς της Αγγελικής

Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε έντονα όταν ανέβηκαν στο βήμα του μάρτυρα οι γονείς της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου. Για λίγα μόνο λεπτά παρέμειναν ο καθένας από τους δύο γονείς χωρίς να θελήσουν να μιλήσουν για την απώλεια τους. Ο πατέρας της Αγγελικής, Ζαχαρίας Παπαθανασόπουλος, προσπάθησε μόνο, να περιγράψει ότι πληροφορήθηκε πως η κόρη του χάθηκε στην φωτιά, όταν του τηλεφώνησε ένας ανηψιός του, που ενημερώθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης. Ο κ. Παπαθανασόπουλος δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την κατάθεσή του.

Αίσθηση προκάλεσε στο δικαστήριο, μάρτυρας που ζήτησε να μην επεκταθεί περαιτέρω στα πραγματικά περιστατικά, γιατί δεν ένιωθε ασφαλής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω να επεκταθώ παραπάνω. Δεν νιώθω ασφάλεια. Υπήρχε ένας διάλογος τότε, με κάποια άτομα. Δεν έχω δει τα πρόσωπα αυτά σήμερα εδώ».

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες

Οι κατηγορούμενοι, Θοδωρής Σίψας και Παύλος Αντρέεβ, που είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, αρνήθηκαν τα αδικήματα που τους αποδίδονται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας και απρόκλητη φθορά ξένης περιουσίας.

Ο κ. Σίψας ανέφερε ότι ο ίδιος είχε πάρει μέρος στην πορεία ως διαδηλωτής και ότι από το 2011 έχει καταδικάσει δημόσια «τη συγκεκριμένη επίθεση και έχω αρνηθεί τις κατηγορίες. Έχω πάρει θέση και δεν έχω καμία ανάμειξη».

Με τη σειρά του κ. Αντρέεβ καταδίκασε την επίθεση και αρνήθηκε την κατηγορία δηλώνοντας πως εκείνη τη μέρα βρισκόταν στην δουλειά του και όχι στη διαδήλωση.

Στην δίκη έχουν δηλώσει από την αρχή παράσταση Πολιτικής Αγωγής, οι συγγενείς της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, ενώ σήμερα δήλωσαν παράσταση και οι οικείοι και των άλλων δύο νεκρών της ΜΑΡΦΙΝ, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώντα Τσακαλή.

 

 

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 14 Οκτωβρίου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here