Συγκινητικό σμίξιμο Ελληνοκύπριου και Τουρκοκύπριου- ηταν φίλοι μισό αιώνα πριν

Μέχρι  την τουρκική εισβολή ο Ελληνοκύπριος, Ντίνος Κοιλανιώτης, και ο Τουρκοκύπριος, Mehmet Civa (Μεχμέτ Τσιβά) ήταν γείτονες και φίλοι στη Λεμεσό. Οταν έγινε το πραξικοπημα και εν συνεχεία η εισβολή, ο  Μεχμέτ παρέμεινε για κάποιο χρονικό διάστημα κρατούμενος.

Ο Ελληνοκύπριος φίλος του τον επισκεπτόταν στο χώρο κράτησης και του έδινε ψωμί, μπισκότα και γάλα.

Επίσης βοήθησε την οικογένεια του Μεχμέτ να πουλήσει, πριν εγκαταλείψει τη Λεμεσό, αντικείμενα που δεν μπορούσε να μεταφέρει μαζί της.

Επίσης, ο Ντίνος Κοιλανιώτης διαφύλαξε ως «κόρη οφθαλμού» οικογενειακά κειμήλια του Μεχμέτ και βιβλία.  Του τα άφησε «για να τα πάρει κάποια στιγμή αργότερα, όταν περάσει το κακό»,όπως ειχε πει τότε ο Τσιβά

Η στιγμή αυτη ήρθε 42 χρόνια μετά….

ΠΩΣ ΞΑΝΑΒΡΕΘΗΚΑΝ

Tα κειμήλια φυλάχτηκαν στο πατάρι και αράχνιασαν, γιατί το σπίτι εκείνο έμεινε ακατοίκητο

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα οικογενειακά κειμήλια του Μεχμέτ εντοπίστηκαν από τον γιο του κ. Ντίνου, που είναι μόνιμος κάτοικος Αυστραλίας αλλά πήγε στην Κύπρο για διακοπές. Βρήκε το παλιό εξοχικο τους άδειο και ψάχνοντας στο πατάρι για κάποια προσωπικά του αντικείμενα, βρήκε το μεγάλο κασόνι που έκρυβε το μυστικό 42 χρόνων.

Με τη βοήθεια της οικογενειακής  φίλης Μάρως Λυσανδρίτου και με τη συνδρομή του Τουρκοκύπριου  καθηγητή Niyazi Kizilyurek, εντοπίστηκε η προσωπική σελίδα του Μεχμέτ στο facebook, κι εκει του έστειλαν μήνυμα  ότι είχαν εντοπιστεί τα παλιά ξεχασμένα αντικείμενα του.

Η  συναισθηματικά φορτισμένη συσυνάντηση των δύο ανδρών που χωρίστηκαν νεαροί και βρέθηκαν συνταξιούχοι, έγινε  στο σπίτι του Ντίνου Κοιλανιώτη, όπου τον επισκέφθηκε ο Μεχμέτ με τη σύζυγο του, μαζι τον καθηγητή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και τον αρχισυντάκτη της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Yeni Düzen».

Οι δύο φίλοι αγκαλιάστηκαν θερμά και αμέσως ξύπνησαν οι θύμησες της ζωής τους πριν από την τουρκική εισβολή.

Ο Ντίνος Κοιλανιώτης παρέδωσε στον Μεχμέτ τα οικογενειακά του κειμήλια, που παρέμεναν ξεχασμένα στο πατάρι του της ανώγειου κατοικίας του, στη Λεμεσό.

 

«Τότε ο Ντίνος μου είπε, αν ήθελα κάτι άλλο, κι εγώ του ζήτησα να μου φυλάξει κάποια βιβλία, κάποια πράγματά μου, μέχρι να περάσει το κακό και να επιστρέψουμε», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Μεχμέτ.

katexomena-ek-tk

“Νομίζω ζω ένα όνειρο”, είπε ι ο Μεχμέτ φυλλομετρώντας το άλμπουμ με φωτογραφίες του ίδιου και της οικογένειας του, ενώ την ίδια ώρα η σύζυγος του εντοπίζει  βουρκωμένη το απολυτήριο του σχολείου της.

“Πράγματι είμαι πολύ συγκινημένος γιατί βρήκα ένα φίλο που τον είχα χαμένο. Δυστυχώς ο πόλεμος φέρνει πολλά κακά αποτελέσματα”, είπε ο κ. Κοιλανιώτης, εκφράζοντας την ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού “για να σμίξουμε ξανά  Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι”.

Με την αποχώρηση των δημοσιογράφων οι δυο φίλοι εισέρχονται στο εσωτερικό της οικίας. Μετά από 42 χρόνια έχουν πολλά να πουν και άλλα τόσα να θυμηθούν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here