Συγκινητικό «σαφάρι» σε όλη την Ελλάδα για κάποιον Βαλμά

Η δικηγόρος Στέλλα Μπατάκη και ο αδερφός της Διομήδης Μπατάκης, δυο αδέλφια από την Κρήτη,  έχουν στα χέρια τους ένα ιστορικό ντοκουμέντο, μία επιστολή που γράφτηκε το 1945 στο Νταχάου από έναν άνδρα, τον Στυλιανό Βαλμά,  και ψάχνουν σε όλη την Ελλάδα να βρουν απογόνους του και να την παραδώσουν.

Χαρακτηριστικά, η Στέλλα  Μπατάκη αναφέρει:

“Ψάχνοντας τους απογόνους ενός Στυλιανού Βαλμά.

Έχω γράμμα γι αυτούς γραμμένο το 1945 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου! Βοηθήστε κοινοποιώντας, για να φτάσει παντού!

Πώς έχει η ιστορία…

Τιμώντας τον πατέρα μας, Γιάννη Μπατάκη, και τον παππού μας (της μητρικής γραμμής), Πέτρο Μιχελιουδάκη, όταν μετακομίζαμε κι αλλάζαμε γραφείο με τον αδερφό μου, Διομήδη Μπατάκη, στα Χανιά, φτιάξαμε κάποιες προθήκες, στις οποίες τοποθετήσαμε αντικείμενα, βιβλία και έγγραφά τους, τα οποία χρονολογούνται απο το 1800 και πέρα και σχετίζονται με τη δουλειά μας (δικηγόρος & λογιστής). Κατά τη διαλογή των βιβλίων και εγγράφων του παππού μας, βρήκαμε ένα γράμμα ενός Στυλιανού Βαλμά που απευθυνόταν στη μητέρα του.

Ο Στυλιανός Βαλμάς το 1945 ήταν αιχμάλωτος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου και στο Αουγκσμπουργκ μαζί με τον παππού μας. Στον ίδιο θάλαμο. Στον θάλαμο 58. Μαζί με άλλους πολλούς (βρέθηκε και η λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων αιχμαλώτων πολλών θαλάμων).

Πιθανόν ο Στυλιανός Βαλμάς έδωσε το γράμμα αυτό στον παππού μας για να το παραδώσει στην οικογένειά του. Για άγνωστο λόγο, δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του. Ίσως να μην βρήκε κανέναν.

Από το γράμμα προκύπτει ότι το 1945, ήταν ο τρίτος του χρόνος στο Νταχάου. Πιθανόν να τον θεωρούσαν νεκρό. Δε γνωρίζουμε αν επέστρεψε. Είχε όμως οικογένεια! Σύζυγο και μία κόρη που την έλεγαν ΡΙΤΑ. Είχε και αδερφές. Την μία την έλεγαν Εμιλίτσα. Αν είχε εγγόνια, σήμερα θα είναι περίπου 35-50 ετών. Όταν ο παππούς μας επέστρεψε απο το Νταχάου ήταν περίπου 25-27 ετών.

Σήμερα θέλουμε να βρούμε έναν απόγονο του Στυλιανού Βαλμά, να του παραδώσουμε το γράμμα που προοριζόταν για την οικογένεια τους!
Μπορεί να φτάσει αυτό παντού;
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κι ελπίζω να καταφέρουμε να ζήσουμε τη μαγική στιγμή παράδοσης – παραλαβής  του γράμματος!»

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here