Συγκέντρωση 3,5 εκ. ατόμων στη Κων/πολη υπέρ της «δημοκρατίας» του Ερντογάν

 

 

 

Μιά μεγάλη συγκέντρωση, την μεγαλύτερη στην ιστορία της, με συμμετοχή 3,5 εκ. πολιτών, με σύνθημα «Υπέρ της Δημοκρατίας», έχει προγραμματισθεί για το απόγευμα στη Yeni Kapi, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κων/πολης.

Η συγκέντρωση αυτή, με την οποία κλείνουν ουσιαστικά οι διαδηλώσεις στη Τουρκία κατά του πραξικοπήματος, ήταν μιά ιδέα του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρόσφατη συνάντησή του με τους τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης, χωρίς όμως τη συμμετοχή του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στην Τουρκία.

Χθες, για τρεις ώρες συνεδρίαζε το έκτακτο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας υπό τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ, εξετάζοντας τα μέτρα ασφαλείας της σημερινής συγκέντρωσης.

Για την ασφάλεια των πολιτών, θα χρησιμοποιηθούν 22 μηχνήματα ακτίνων X-Ray , 165 θύρες ανίχνευσης μετάλλων, και περίπου 13.000 άτομα, εκτός των αστυνομικών θα αναπτυχθούν στην ευρύτερη περιοχή  για ελέγχους ασφαλείας.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από γιγαντοοθόνες και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας αλλά και στην αμερικανική Πολιτεία Πενσυλβανία, όπου ζει ο φερόμενος ως εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος Φετουλάχ Γκιουλέν.

Αρνούνται οι ΗΠΑ όποια σχέση με το πραξικόπημα

 

Η Τουρκική πλευρά που ζητά από τιςς ΗΠΑ την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί εγκέφαλο του πραξικοπήματος, διατυπώνει αιχμές γιαα το ρόλο των αμερικανών στην υπόθεση.

Όμως, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζον Μπας, ήταν απόλυτα κατηγορηματικός σ’ αυτό το ζήτημα. «Οι ΗΠΑ, δεν σχεδίασαν, δεν κατεύθυναν, δεν στήριξαν και δεν είχαν καμία πρότερη γνώση των παράνομων ενεργειών που έλαβαν χώρα την νύχτα της 15η προς 16η Ιουλίου», δήλωσε.

Λάδι στη φωτιά αναμένεται ωστόσο, να ρίξει η σύλληψη του Τουρκοαμερικανού, Σερκάν Γκιολγκέ, επιστήμονα της ΝΑΣΑ στο Χατάυ, με την κατηγορία ότι ήταν οπαδός του Γκιουλέν και διοχέτευε πληροφορίες στους Αμερικανούς.

Προβλήματα στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος κατηγορούν τον αρχηγό τους Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ότι με την παρουσία του σήμερα στο Γιενι Καπί «νομιμοποιεί ό,τι έκανε ο Ερντογάν ως σήμερα ώστε να αυτοεμφανίζεται ως θύμα του πραξικοπήματος».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here