Συγκέντρωση στη πλατεία Ταξίμ υπέρ Δημοκρατίας και κοσμικού κράτους

Με συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών, κυρίως υποστηρικτών του Λαικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που κάλεσε την συγκέντρωση, διαδήλωσαν τη πλατεία Ταξίμ της Κων/πολης υπέρ της Δημοκρατίας αλλά και του κοσμικού κράτους που εγκαθίδρυσε ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

«Σήμερα είναι μια μέρα που πρέπει να ενωθούμε και να αντιταχθούμε στα πραξικοπήματα και τα δικτατορικά καθεστώτα» είπε στην κατάμεστη πλατεία Ταξίμ, ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Μαζί με τις κόκκινες τουρκικές σημαίες που κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία στης Κωνσταντινούπολης, οι διαδηλωτές ύψωσαν και φωτογραφίες του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του πατέρα της τουρκικής δημοκρατίας.

«Υπερασπιζόμαστε τον ρεπουμπλικανισμό και τη δημοκρατία», «Η κυριαρχία ανήκει στον λαό χωρίς όρους», «Όχι στο πραξικόπημα, ναι στη δημοκρατία», έγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών.

Παράλληλα με την καταγγελία του πραξικοπήματος, όμως, πολλοί ήταν αυτοί που εξέφραζαν την ανησυχία τους μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αλλά την αντίθεσή τους στον πρόεδρο Ερντογάν: «Η εξουσία στο λαό», «Η Τουρκία είναι και θα παραμείνει λαϊκή» φώναζαν.

Την συγκέντρωση, στην οποία είχε δηλώσει ότι θα συμμετάσχει και το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης(ΑΚΡ), αλλά και την ομιλία του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, μετέδωσαν πολλά φιλοκυβερνητικά τηλεοπτικά δίκτυα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here