Στ. Κουβελάκης: Θέλουμε να είμαστε το αντίβαρο στο νέο μνημονιακό μπλοκ

Την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε ο Στ. Κουβελάκης, ότι αγνοώντας  τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις της «Αριστερής Πλατφόρμας» του κόμματος, αφενός δεν επεξεργάστηκε εγκαίρως άλλο εναλλακτικό σχέδιο και αφετέρου επέτρεψε στους δανειστές να προκαλέσουν οικονομική ασφυξία, καθώς αποπλήρωνε τις δόσεις χωρίς εκείνοι να παρέχουν ρευστότητα.

Ερωτηθείς τι θα μπορούσε να γίνει τη 12η Ιουλίου, αλλά και σχολιάζοντας την κατηγορία εναντίον της ΛΑΕ ότι παραβλέπει τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης αποχώρησης του Αλ. Τσίπρα από τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Κουβελάκης ανέφερε:

«Προτάσεις είχαμε για κάθε χρονική στιγμή. Γιατί όμως να παραβλέψουμε όσα δεν έγιναν κι όσα μπορούσαν να έχουν γίνει νωρίτερα; Γιατί να εστιάσουμε στην 12η Ιουλίου κι όχι πχ στη 12η Μαϊου; Η δέσμη των προτάσεών μας κατατέθηκε πολύ νωρίτερα. Κοιτάξτε, εδώ γίνεται το εξής: Σκεφθείτε ότι κάποιος οδηγεί με 150 χλμ την ώρα ένα όχημα, που το πάει κατ’ ευθείαν στον γκρεμό. Ο συνοδηγός του λέει να στρίψει το τιμόνι, εκείνος τον αγνοεί και όταν το όχημα φθάνει στο χείλος του γκρεμού ο οδηγός κατηγορεί τον συνοδηγό λέγοντάς του, ‘α, ,δεν έχεις πρόταση για το τι κάνουμε τώρα…’. Αυτό συμβαίνει».

Πρόσθεσε το στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας:

«Καταλάβαμε ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είχε το σπέρμα της ήττας, της τελικής συνθηκολόγησης (…) Ζητούσαμε να σταματήσει η αποπληρωμή των δανείων, αυτή που τελικά στέγνωσε τα ταμεία. Ζητούσαμε επίσης εθνικοποίηση των τραπεζών, αλλά και να είναι η κυβέρνηση αυτή που θα ήλεγχε την κίνηση κεφαλαίων. Αυτά ήταν απαραίτητα, αλλά δεν έγιναν (…). Την ύστατη ώρα, ακόμη κι ο κ. Βαρουφάκης φάνηκε πως επεξεργαζόταν σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε αυτήν την αναγκαιότητα, όπως είπε στη Βουλή».

Ο κ. Κουβελάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι από τεχνικής πλευράς η εξασφάλιση ρευστότητας ήταν εφικτή, αλλά, όπως είπε, δεν ήταν ανάλογη η βούληση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για τη φυσιογνωμία της ΛΑΕ και τους πολιτικούς της στόχους, είπε:

«Θέλουμε να είμαστε η απάντηση, το αντίβαρο στο νέο μνημονιακό μπλοκ, αυτό που είδαμε με τους 222 βουλευτές. Θέλουμε να εκφράσουμε την ανατρεπτική προοπτική (…). Είμαστε ένα μέτωπο που συνενώνει 15 συλλογικότητες της Αριστεράς, σε αντι-μνημονιακή κατεύθυνση. Το διευκρινίζω, διότι εσχάτως οι όροι εμφανίζονται συγκεχυμένοι. Τώρα, ένα μέχρι πρότινος ριζοσπαστικό κόμμα της Αριστεράς γίνεται βασικός στυλοβάτης μνημονίου».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here