Στρατούλης- Ρωμανιάς: 338 € κύρια σύνταξη πριν τα 67– Μείωση 28% σε επικουρικές– Χάνουν 60.000 το ΕΚΑΣ

 

 

Toυ ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI(T. ΜΠΟΛΑΡΗ)

Μέχρι 338 ευρώ το μήνα κύρια σύνταξη θα λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτούνται πριν το 67ο έτος της ηλικίας, ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, ενώ ο πρώην αρμόδιος γενικός γραμματέας Γιώργος Ρωμανιάς εκτίμησε ότι, με το νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζει η σημερινή κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, οι επικουρικές θα υποστούν μειώσεις της τάξης του 28% κατά μέσο όρο.

Οι κ.κ. Δ. Στρατούλης και Γ. Ρωμανιάς ήταν οι κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ), στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Αιγάλεω, το βράδυ της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου. Με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, όπως αυτές ορίζονται από το 3ο μνημόνιο, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόνισε ότι, ήδη, με τα τελευταία νομοθετήματα, η σύνταξη την οποία εγγυάται το Κράτος προς τους ασφαλισμένους έχει μειωθεί από τα 486 στα 384 ευρώ και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η αίτηση συνταξιοδότησης θα υποβάλλεται μετά τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας για πλήρη σύνταξη, δηλαδή μετά τα 67. Οσοι θα αποχωρούν νωρίτερα, και πάντα μετά το 62ο έτος της ηλικίας, θα δικαιούνται έως… 338 ευρώ το μήνα, μέχρι να «σβήσουν» 67 κεράκια στη γενέθλια τούρτα τους.

Επίσης, ο κ. Στρατούλης ασκώντας οξεία κριτική σε βάρος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα («κορόιδευαν επί 6 ώρες ο ένας τον άλλο για το ποιος θα αναλάβει το πολιτικό κόστος», τόνισε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας την πρόσφατη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών) υπενθύμισε ότι με το επικείμενο νομοσχέδιο θα περιοριστούν κατά 20% οι δικαιούχοι που λαμβάνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. «Αυτό ορίζεται ξεκάθαρα μέσα από το τελευταίο μνημόνιο» πρόσθεσε τονίζοντας πως αυτό σημαίνει ότι ΕΚΑΣ θα λάβουν 60.000 δικαιούχοι σε σχέση με σήμερα το 2016 (από το 2019 και μετά, από την τελευταία συμφωνία Ελλάδας και εταίρων – δανειστών προβλέπεται η οριστική κατάργηση αυτού του επιδόματος).

Πρώην γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων: «Πήραν 23,4 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους σε μια διετία»

Συνολικά, σύμφωνα με τον πρώην αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό, οι δαπάνες για τις συντάξεις το 2015 και 2016 θα πρέπει να μειωθούν περίπου κατά 2,2 δισ. ευρώ, ενώ ο πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφερε ότι με τα πρώτα δύο μνημόνια οι συνταξιούχοι έχασαν 9,4 δισ. ευρώ το 2014 και 14 δισ. συνολικά, φέτος.

Ο κ. Ρωμανιάς εκτίμησε ότι το μεγάλο «κούρεμα» με το επικείμενο σχέδιο νόμου θα το υποστούν οι επικουρικές. Όπως ανέφερε, οι συντάξεις αυτές, κατά μέσο όρο, θα μειωθούν κατά 28%. «Μην περιμένετε νέο βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα με όσα έχουν συμφωνήσει και συζητούν… Το θέμα είναι να περάσουν οι μειώσεις, αυτές που ήδη έχουν συμφωνηθεί και μόνο αυτό», κατέληξε ο πρώην γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και πρώην συνεργάτης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό προσθέτοντας ότι από το 2010 και μετά, «κατάντησαν έτσι το σύστημα που με τα σημερινά δεδομένα, μετά από 2 χρόνια και 8 μήνες δεν θα έχει να δώσει ούτε ένα ευρώ για τις επικουρικές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here