Στο φως χαμένη αρχαία πόλη στην Θεσσαλία

Μια άγνωστη «χαμένη» αρχαία πόλη στο χωριό Βλοχός, στην Θεσσαλία έφεραν στο φως αρχαιολόγοι των πανεπιστημίων του Γκέτεμποργκ και του Μπούρνμαουθ.

Ανακάλυψαν πύργους, τείχη και πύλες της πόλης στην κορυφή και στις πλαγιές του λόφου, ενώ κατά τη διάρκεια των δυο πρώτων εβδομάδων της ανασκαφής τον Σεπτέμβριο, ανακάλυψαν πήλινα αγγεία και νομίσματα του 500 π.Χ.

Ήδη ήταν γνωστά κάποια αρχαία ερείπια, που βρισκόταν στην επιφάνεια της γης, όμως κανείς δεν είχε ποτέ προβεί σε επίσημη καταγραφή τους – πόσο μάλλον σε ανασκαφές στο σημείο. Κι όμως, οι αεροφωτογραφίες δείχνουν καθαρά τον ιστό της αρχαίας πόλης.
Ο επικεφαλής της ομάδας Ρόμπιν Ρόνλαντ τοποθετεί την ακμή της πόλης περί τον 4ο-3ο αιώνα π.Χ. και θεωρεί πως εγκαταλήφθηκε πιθανότατα μετά την ρωμαϊκή εκστρατεία στην Ελλάδα.

«Πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για τις αρχαίες πόλεις της ευρύτερης περιοχής και πολλοί ερευνητές έχουν υποθέσει κατά το παρελθόν πως η δυτική Θεσσαλία ήταν «στάσιμη» κατά την αρχαιότητα. Η εργασία μας επιβεβαιώνει πως στο έδαφος της Ελλάδας υπάρχουν πολλά ακόμα να ανακαλυφθούν», λέει.

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει ο βρετανικός Independent διακρίνονται ολοκάθαρα τα τείχη της πόλης, πύργοι και πύλες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here