Στο ΣτΕ Μητροπολίτες για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων: Θα επιτείνει τα αισθήματα αισχύνης των γονέων τους!

Ξεσπαθώνουν κατά της θεσμοθέτησης του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια τρεις μητροπολίτες οι οποίοι μαζί με άλλους κληρικούς ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας την ακύρωσή του ισχυριζόμενοι ότι παραβιάζει τα χρηστά ήθη.

Είναι εντυπωσιακά τα επιχειρήματα που προβάλλουν, όπως ότι η δημοσιοποίηση μιας ομοφυλοφιλικής σχέσης θα επιτείνει την ντροπή των γονιών και των συγγενικών προσώπων του ζευγαριού!

«Η δημοσιοποίηση μιας ομοφυλοφιλικής σχέσης, λόγω των επίμαχων νομοθετικών διατάξεων,  τονίζουν οι Μητροπολίτες, κ.λπ., θα ισοδυναμεί για τον μέσο γονέα και τους εξ αίματος συγγενή των συμβιούντων ομοφυλοφίλων, που θα συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, με ένα ιδιότυπο καταναγκαστικό κοινωνικό στιγματισμό από την πλευρά του νομοθέτη, που θα επιτείνει σημαντικά τα αισθήματα θλίψης και αισχύνης των γονέων και των άλλων  εξ αίματος συγγενών των ατόμων που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων», αναφέρουν.

Την προσφυγή στο ΣτΕ έκαναν οι Μητροπολίτες Σεραφείμ Μεντζελόπουλος, Σεραφείμ Στεργιούλης και Ιερεμίας Φούντας, (Πειραιώς, Κυθήρων και Γόρτυνος, αντίστοιχα), ο αρχιμανδρίτης Σαράντος Σαράντου, τρεις πρωτοπρεσβύτεροι, μια μοναχή, δυο δικηγόροι, 21 πολίτες και η «Εστία Πατερικών Μελετών» κατά το σκέλος εκείνο του νόμου 4356/2015 που επέκτεινε το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Αφορμή για να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αποτέλεσε η  απόφαση του υπουργού Εσωτερικών με την οποία καθορίζεται ο τρόπος εγγραφής στα Ληξιαρχεία  (ληξιαρχικές πράξεις)  των συμφώνων ελεύθερης συμβίωσης ομοφυλοφίλων ζευγαριών και καθορίζεται η   τήρηση  των ληξιαρχικών βιβλίων.

Οι Μητροπολίτες ζητούν να ακυρωθεί ο επίμαχος νόμος ως αντισυνταγματικός και αντίθετος στον Αστικό Κώδικά (οικογενειακό δίκαιο και χρηστά ήθη). Μάλιστα, ζητούν η προσφυγή τους να εισαχθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της  Επικρατείας.

Υπογραμμίζουν ότι η  καθιέρωση του συμφώνου  ελεύθερης συμβίωσης ομοφυλοφίλων ζευγαριών,  προσβάλει τα κρατούντα στην Ελλάδα χρηστά ήθη, όπως αυτά καταγράφονται στο άρθρο 5 του Συντάγματος.

Τα χρηστά ήθη συνιστούν νόμιμο συνταγματικό περιορισμό, περιορισμό, εμποδίων και φραγμών στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, υποστηρίζουν στην προσφυγή τους και προσθέτουν ότι ως χρηστά ήθη νοείται η γενική και κοινή περί ηθικής αντίληψη του μέσου χρηστού και εχέφρονος ανθρώπου σε δεδομένο τόπο και χρόνο.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι η Ελληνική κοινωνία δεν αποδέχεται την ύπαρξη οικογενειακών σχέσεων μεταξύ συμβιούντων προσώπων ανηκόντων στο ίδιο φύλο, αλλά ούτε δέχεται την θεσμοθέτηση της νομικής εξισώσεως με την εν γάμω οικογένεια του συμφώνου συμβιώσεως μεταξύ ομοφυλοφίλων προσώπων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here