Στο Μαξίμου το μεσημέρι οι αγρότες

Με εκπροσώπους αγροτών συναντάται το μεσημέρι  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου που διήρκησε 3 ώρες, εξετάστηκαν βελτιωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό των αγροτών.

Τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινώσει στους ίδιους τους αγρότες ο πρωθυπουργός κατά την συνάντησή τους. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να προτείνει στους αγρότες αλλαγές στους συντελεστές των εισφορών και αυτόνομο ΟΓΑ.

Στο ραντεβού μετέχουν η Πανελλήνια Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, αγρότες των Τεμπών, των Μικροθηβών, αλλά όχι εκείνοι της Νίκαιας, της Κρήτης και του Προμαχώνα, καθώς οι αγρότες εμφανίζονται διαιρεμένοι.

Το βράδυ της Κυριακής συνεδρίασε σε ξενοδοχείο της Αθήνας η τριμελής επιτροπή της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μικροθηβών για να αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει, σε πλήρη συνεργασία με εκπροσώπους άλλων μπλόκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών, τα τρία μέλη της συντονιστικής επιτροπής προτίθενται να μη συμμετάσχουν στον διάλογο και να αποχωρήσουν εφόσον θα κληθούν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με εκπροσώπους που δεν ανήκουν σε μπλόκα και στην πρωτογενή παραγωγική διαδικασία.

Τα μπλόκα των Τεμπών λένε «ναι» στο διάλογο υπό προϋποθέσεις και βάσει των αιτημάτων που έχουν θέσει ενώ το μπλόκο της Νίκαιας επιμένει στα πέντε αιτήματα, που είναι τα εξής: Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Να καταργηθεί η φορολόγηση μας από το πρώτο ευρώ. Κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί, Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Καμιά κατάσχεση πρώτης κατοικίας ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ λόγω κόκκινων δανείων. Κατάργηση του φόρου στο κρασί και να αποσυρθεί το μέτρο για φόρο στο τσίπουρο.

Το μπλόκο αυτό ζήτησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό αύριο Τρίτη, ωστόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι το Μαξίμου τους περιμένει και αυτούς σήμερα Δευτέρα. Να μην συμμετέχουν σε «έναν προσχηματικό διάλογο, που δεν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα για συζήτηση επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει στο Μαξίμου», αποφάσισαν σε χθεσινή τους συνάντηση τα μπλόκα της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απηύθυνε έκκληση στους αγρότες να δουν από κοινού με την κυβέρνηση «τις μεγάλες πρωτοβουλίες που χρειάζονται για την επόμενη μέρα». Σε συνέντευξη του στην Αυγή, προανήγγειλε παρεμβάσεις ώστε «να φωτιστεί η γκρίζα ζώνη» της διακίνησης των προϊόντων από τους μεσάζοντες και ανέφερε ότι με τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» με κριτήριο το 51% των εισοδημάτων του να είναι από τον γεωργικό τομέα, εξασφαλίζεται ότι πρόκειται πράγματι για κατοίκους της υπαίθρου που έχουν ως κύρια δραστηριότητα το αγροτικό επάγγελμα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here