Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Αθήνας-Πράγας, λόγω ακραίων δηλώσεων του Μ. Ζέμαν

Στην Αθήνα καλείται ο πρέσβης της Ελλάδας στην Πράγα, Παναγιώτης Σαρρής, λόγω των ακραίων δηλώσεων του προέδρου της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, περί εισόδου της χώρας του στην Ευρωζώνη υπό την προϋπόθεση ότι θα φύγει η Ελλάδα!

Οι δηλώσεις Ζέμαν έγιναν στο σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων TASR, στις 15 Δεκεμβρίου. Ο τσέχος πολιτικός εμφανίστηκε «εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, μολονότι τούτο διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ».

Πριν από μερικές μέρες κλήθηκε στο γραφείο του κ. Κοτζιά και ο τσέχος πρέσβης στην Αθήνα. Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγιναν διαμαρτυρίες για την συμπεριφορά του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της Τσεχίας, η οποία υπερβαίνει τα εσκαμμένα.

Δεν ήταν  όμως η πρώτη φορά που ο Τσέχος πρόεδρος έκανε επίθεση στην Ελλάδα. 

Το είχε πει και στις 14 Ιουλίου, μέσω του εκπροσώπου του Jiri Ovcacek όταν σε συνέντευξη Τύπου είχε δηλώσει ότι ο Τσέχος Πρόεδρος θεωρεί ως πιο λογική λύση στην ελληνική κρίση την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Αν δεν σας αρέσει, να φύγετε»

Ο Μίλος Ζέμαν όταν δεν ασχολείται με την Ελλάδα τα βάζει με τους πρόσφυγες και τους μουσουλμάνους.

«Κανείς δεν σας κάλεσε εδώ. Και επειδή είσετ λήδη εδώ, θα πρέπει να σέβεστε τους κανόνες μας όπως σεβόμαστε εμείς τους δικούς σας στη χώρα σας, , είχε δηλώσει ο Ζέμαν στις αρχές Αυγούστου  στη διάρκεια μιας εκπομπής που μεταδόθηκε από τον ιστότοπο της εφημερίδας Blesk, έπειτα από εξέγερση προσφύγων που φιλοξενούνταν σε κέντρο κράτησης, υπό άθλιες συνθήκες, καλώντας τους να «σεβαστούν του κανόνες» της χώρας..

«Αν δεν σας αρέσει, να φύγετε» είχε τονίσει.

Το μαρκάρισμα των προσφύγων

Από τον Σεπτέμβριο είχε προκαλέσει σάλο και αποτροπιασμό  η πρωτοβουλία Τσέχων αστυνομικών να μαρκάρουν στα χέρια τους μετανάστες που συλλαμβάνουν μέσα σε τρένα, σε μια διαδικασία που αναπόφευκτα φέρνει στο μυαλό το σημάδεμα των κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καταγγελίες από την Ύπατη Αρμοστεία

Τον Νοέμβριο ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν είχε εκφράσει τον αποτροπιασμό του για την στάση της Τσεχίας στο ζήτημα των προσφύγων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του οι αρχές της χώρας επιδίδονται συστηματικά σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των προσφύγων, φυλακίζοντάς τους για διάστημα έως και 90 ημερών και υποβάλλοντάς τους σε   σωματική έρευνα ώστε να βρούν χρήματα να πληρώσουν την κράτησή τους.

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας πολιτικής από την κυβέρνηση της Τσεχίας που έχει σχεδιαστεί προκειμένου να αποτρέψει μετανάστες και πρόσφυγες να εισέρχονται ή να παραμένουν στη χώρα» είχε καταγγείλει ο ύπατος αρμοστής.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here