«Στο κόκκινο» η ένταση ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα με αφορμή την Κριμαία

Αναβρασμός επικρατεί σε Κίεβο και Μόσχα, έπειτα από τους ισχυρισμούς από την ρωσική πλευρά για ουκρανική έφοδο στην Κριμαία, με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο να δίνει εντολή σε στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται κοντά στην Κριμαία και την περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία να βρίσκοντα σε υψηλό επίπεδο ετιμότητας για μάχη, και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας, προκειμένου να συζητηθούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

Στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας ζήτησε να τεθούν οι στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται κοντά στην Κριμαία και το Ντονμπάς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσκένκο, ενώ από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ουκρανίας, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι από χθές πραγματοποιούνται προγραμματισμένα στρατιωτικά γυμνάσια στη νότια Ουκρανία.

Στον αντίποδα, η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συγκαλλεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας, για να εξεταστεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο πρόεδρος Πούτιν κατηγόρησε χθες το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί τρομοκρατικές μεθόδους στην προσπάθεια να προκαλέσει μια νέα σύγκρουση και να αποσταθεροποιήσει την Κριμαία, η οποία από το 2014 έχει προσαρτηθεί στη Ρωσία.

Η Ουκρανία απορρίπτει τις κατηγορίες της Μόσχας, τις οποίες τις θεωρεί προσχηματικές, προκειμένου η Ρωσία να εκτοξεύσει και άλλες στρατιωτικές απειλές κατά της Ουκρανίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here