Στο ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για ΛΑΡΚΟ και Ενωμένη Κλωστ/ργία-Ακολουθεί η ΕΒΖ

Από Market Fair

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί θεωρεί ότι δεν συμμορφώθηκε με αποφάσεις της που σχετίζονται με κρατικές ενισχύσεις σε ΛΑΡΚΟ και Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία.

Η ΛΑΡΚΟ είναι κρατική μεταλλευτική εταιρεία που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες για αρκετά χρόνια. Από το 2008 μέχρι το 2011, έλαβε διάφορες κρατικές εγγυήσεις και το Κράτος συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας το 2009.

Τον Μάρτιο του 2014 η Κομισιόν βρήκε ότι, απουσία ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης που θα ήταν ικανό να εξασφαλίσει την επιστροφή της εταιρείας στη βιωσιμότητα, τα μέτρα αυτά στρέβλωσαν τον ανταγωνισμό στην Ενιαία Αγορά χωρίς να προωθούν έναν στόχο κοινού συμφέροντος και παραβίαζαν τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η απόφαση απαιτούσε η Ελλάδα να ανακτήσει το αδικαιολόγητο πλεονέκτημα των περίπου 136 εκατ. ευρώ από την ΛΑΡΚΟ, η οποία πάνω από δυο χρόνια μετά την λήψη της δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί.

Η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία

Η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, μια από τις μεγαλύτερες κλωστοϋφαντουργίες της Ελλάδας, αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα εδώ και αρκετά χρόνια. Από το 2007 μέχρι το 2009, οι Ελληνικές αρχές χορήγησαν κρατική εγγύηση και αναδιάρθρωσαν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις κοινωνικής ασφάλισης.

Τον Φεβρουάριο του 2012, η Κομισιόν βρήκε πως τα μέτρα αυτά έδωσαν στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ένα αδικαιολόγητο οικονομικό πλεονέκτημα χωρίς να αποκαθιστούν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της, κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Τον Ιούλιο του 2012 η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ξεκίνησε διαδικασίες ρευστοποίησης. Τον Δεκέμβριο του 2015 η Ελλάδα αποφάσισε να «παγώσει» τη διαδικασία αυτή, με στόχο να επανενεργοποιήσει τις δραστηριότητες της εταιρείας, χωρίς να έχει ανακτήσει την ασύμβατη ενίσχυση.

Για αυτή την υπόθεση η Κομισιόν ζητάει από την Ελλάδα την ανάκτηση 37 εκατ. ευρώ.

Kαι ακολουθεί η ΕΒΖ

Η Κομισιόν έχει ζητήσει εξηγήσεις και για τα 30 εκατ. ευρώ με τα οποία το δημόσιο (η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ) χρηματοδότησε την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της, χωρίς βέβαια κάτι τέτοιο να έχει επιτευχθεί. Οπότε αναμένεται η χώρα μας να παραπεμφθεί και για αυτή την υπόθεση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here