Στο εδώλιο 24 κατηγορούμενοι για προμήθειες ορθοπεδικού υλικού

Είκοσι τέσσερα άτομα παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τη βρετανική εταιρία προμήθειας ορθοπεδικού υλικού DE PUY. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η εταιρία πουλούσε σε ελληνικά νοσοκομεία υπερκοστολογημένο εξοπλισμό δίνοντας παράλληλα μίζες σε γιατρούς και στελέχη νοσοκομείων.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους περιλαμβάνονται στελέχη της βρετανικής εταιρίας, οι νόμιμοι εκπρόσωποι τους στην Ελλάδα, γιατροί, στελέχη δημοσίων νοσοκομίων, επιχειρηματίες και συνεργάτες της DEPUY.

Η θυγατρική εταιρία του αμερικανικού κολοσσού JOHNSON & JOHNSON φέρεται να έδρασε την περίοδο από το 2000 ως το 2006 προκαλώντας ζημιά άνω των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με τη δικογραφία, υπερκοστολογούσε τα μηχανήματα κατά τουλάχιστον 35% και τα προμήθευε σε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα. Για να το πετύχει αυτό δωροδοκούσε μεγαλογιατρούς που φέρονται να έπαιρναν μίζες και «δώρα» από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρίας.
Κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας που διενεργήθηκε από ανακριτές διαφθοράς εντοπίστηκε περιπτωση γιατρού που εκτός από τις αμοιβές του (π.χ  το 2003 34.367,17 ευρώ, το 2004 68.000,89 ευρώ και το 2005 42.634,58 ευρώ) πήρε και παροχές σε είδος όπως εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι, εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη, εισιτήρια για συνέδριο στην Κούβα κλπ.
Επίσης αλιεύθηκε email στις  13/11/2000 ενός κατηγορούμενου προς Βρετανό συγκατηγορούμενό του, στο οποίο αναφέρει επί λεξει:  «Οπως γνωρίζεις, αυτά τα λεφτά είναι κίνητρα μετρητών και πληρώνονται  καθαρά στους αποδέκτες…» ζητώντας ουσιαστικά συνολικό ποσό 1.600.000 δολαρίων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2001 για να το
διανείμει.
Στη λίστα με τα 114 νοσοκομεία τα οποία πλήρωσαν υπερκοστολογημένα υλικά είναι το ΚΑΤ και το «Πανικολάου» με διαφορά υπερκοστολόγισης περίπου 1,5 εκατ. ευρώ το καθένα στην εξαετία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here