Στους 413 οι νεκροί από τον σεισμό στο Εκουαδόρ

Τους 413 έχει φτάνει ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 βαθμών στο Εκουαδόρ ενώ η αναζήτηση επιζώντων κάτω από τα ερείπια. Ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 2.600, ενώ παρατηρούνται και φαινόμενα λεηλασίας.

Από κτίριο υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης λεηλατήθηκαν τα αλουμινένια πλαίσια παραθύρων του και τα καλώδια. Σε άλλη περιοχή, ένοπλοι άντρες λήστεψαν δύο φορτηγά με νερό, ρούχα και άλλα είδη ανάγκης τα οποία προορίζονταν για την παραθαλάσσια περιοχή Πεδερνάλες, την οποία κατέστρεψε ο σεισμός.

Η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει περίπου 13.500 προσωπικό ασφαλείας για να βοηθήσει τις πληγείσες περιοχές, ενώ περίπου 400 ειδικοί στις διασώσεις έχουν έρθει από χώρες της Λατινικής Αμερικής, μαζί με 83 ειδικούς από την Ελβετία και την Ισπανία. Η Κούβα θα έστελνε μια ομάδα γιατρών.

Από το Πορτοβιέχο, απ’ όπου ανακοίνωσε τον απολογισμό των ζημιών την Κυριακή, ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα εξέφρασε τον φόβο ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί κι άλλο. Προέβλεψε μάλιστα ότι η ανοικοδόμηση της χώρας θα στοιχίσει «δισεκατομμύρια δολάρια».

Πλήγμα στην οικονομία

Η κυβέρνηση είπε ότι περίπου 600 εκατ. δολάρια (530,4 εκατ. ευρώ) σε πιστώσεις από πολλαπλούς δανειστές ενεργοποιήθηκαν άμεσα. Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Eurasia, ο πρόεδρος Κορέα μπορεί να αντιμετωπίσει την ανάγκη να καταφύγει σε δανεισμό από το ΔΝΤ, επιλογή στην οποία έχει αντισταθεί προς το παρόν.

Η ανάπτυξη στη χώρα των 16 εκατομμυρίων, η οποία βασίζεται κυρίως σε πετρέλαιο και εξαγωγές, είχε ήδη προβλεφθεί ότι θα φτάσει το μηδέν φέτος λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Ο κλάδος της ενέργειας φαίνεται να μην επηρεάστηκε πολύ από τον σεισμό και τους εκατοντάδες μετασεισμούς, αν και το μεγαλύτερο διυλιστήριο στο Εσμεράλντας ανέστειλε τη λειτουργία του για προληπτικούς λόγους.

Οι εξαγωγές όμως σε μπανάνες, άνθη, σπόρους κακάο και ψάρια μπορεί να επηρεαστούν από τη δυσκολία μεταφορών λόγω κατεστραμένων δρόμων και πιθανών καθυστερήσεων στα λιμάνια.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here