Στουρνάρας: Την επόμενη εβδομάδα η ΕΚΤ θα δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα- Ζήτησε αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις

 

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Την εκτίμηση του ότι την επόμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ – κατά πάσα πιθανότητα – θα εγκρίνει την tο waiver, θα αποδεχθεί δηλαδή ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που επαναφέρει την κανονική χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα, εξέφρασε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας, κατά την κατάθεση της Εκθεσης  της Νομισματικής Πολιτικής 2013-2015, στο πρόεδρο της Βουλής. Ν. Βούτση.  

Αυτή η εξέλιξη, όπως εξήγησε, θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη, καθώς «αποτελεί την αρχή ενός νέου δρόμου που μας επιτρέπει να ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία την οικονομία».

Ο κ. Στουρνάρας είπε ακόμη ότι  κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές, σε ιδιωτικοποιήσεις, σε μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν την ένταση του ανταγωνισμού στους τομείς των αγαθών και των υπηρεσιών, αλλά και στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μαζί με την ΤτΕ και τις εμπορικές τράπεζες».

Αναφέρθηκε  επίσης και στα πρωτογενή πλεονάσματα, σημειώνοντας ότι ο στόχος θα πρέπει να μειωθεί στο 2% με παράλληλη αναδιάρθρωση του χρέους, «η οποία δεν θα επιφέρει ζημιές στους δανειστές αλλά θα είναι μια κατάσταση όπου θα κερδίσει και ο δανειζόμενος, δηλαδή και η Ελλάδα, και οι δανειστές».

Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΤτΕ, διαπίστωσε ότι «είναι πολύ καλύτερες σήμερα», από ό,τι ήταν πριν από ενάμιση χρόνο.

Ειδική μνεία έκανε και στους ελλοχεύοντες κινδύνους, εκφράζοντας τον προβληματισμό του τόσο για το προσφυγικό, όσο και για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Εξέφρασε επίσης ανησυχία  για το ζήτημα της υψηλής φορολογίας. «Πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αντισταθμίσουμε τις υφεσιακές επιπτώσεις αυτών των κινδύνων» σημείωσε με νόημα.

Από την πλευρά του, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι πλέον «διαμορφώνεται ένα αισιόδοξο περιβάλλον», καθώς «έχουν τεθεί για συζήτηση ζητήματα τα οποία πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, πριν από ενάμιση χρόνο τουλάχιστον, θεωρούνταν εκτός ατζέντας».

«Ελπίζουμε και με τη βοήθεια της ΤτΕ, σε θέματα που αφορούν πολύ περισσότερο την κοινωνία, που έχει υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια, να βρεθούν γρήγορα  θετικές λύσεις υπέρ των κοινωνικά αδύναμων» τόνισε στη συνέχεια και επικαλέστηκε ως παράδειγμα το ζήτημα των κόκκινων δανείων και του κώδικα δεοντολογίας.

Αναφορά έκανε και στα capital controls, αξιώνοντας έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα προβλέπει τη φυγή από το τρέχον status, όσο το δυνατόν συντομότερα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here