Στουρνάρας: Είχα προειδοποιηθεί και προειδοποιήσει για τα capital controls

Τις διαφορετικές προσεγγίσεις του στρατηγική της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2015 αλλά και το καλό επίπεδο σχέσεων που έχει αποκατασταθεί  πλέον με το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο ανέδειξε με όσα είπε στη συνέντευξή του στον Σκάι, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας.  Υποστηρίζει ότι είχε προειδοποιηθεί και είχε προειδοποιήσει τη κυβέρνηση για τα επερχόμενα capital controls(τα οποία δεν είχαν τόσο αρνητικές επιπτώσεις όσες υπολόγιζαν πολλοί) ενώ ισχυρίζεται επίσης ότι μία εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα είχε πληροφορίες(σ.σ. από ποιόν) για σχέδιο Νομισματοκοπείο(εννοεί δραχμή)  και διπλό νόμισμα αλλά όρθωσε όπως είπε τείχος άμυνας!

«Υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης της οποίος δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη», είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στο τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκε τις σχέσεις με τους εταίρους η κυβέρνηση, ιδίως τους πρώτους μήνες του 2015. Αποκάλυψε επίσης ότι καιρό πριν είχε προειδοποιηθεί και προειδοποιήσει για τα capital controls.

Αναφερόμενος στο πρώτο εξάμηνο του 2015, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι ερχόντουσαν αρνητικά μηνύματα από το εξωτερικό. «Όχι απλώς μου ερχόντουσαν, μην ξεχνάτε κάθε 15 ημέρες συναντιόμασταν στην Φρανκφούρτη γινόταν μάχες δίναμε μάχες για να πάρουμε ρευστότητα. Αλλά είχα μηνύματα και από τα Eurogroup  από τα άτυπα συμβούλια που συμμετέχουμε και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών», διευκρίνισε.

Αποκάλυψε ακόμη ότι ειδοποιήθηκε για το δημοψήφισμα λίγες ώρες πριν το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. «Μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, μέσα σε μισή ώρα γέμισε η Αθήνα κόσμο, οποίος πήγαινε στα ΑΤΜς να πάρει χρήματα. Εκεί κατάλαβα ότι το πράγμα έχει φτάσει σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο», υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Παρατήρησε δε ότι «η πορεία μέχρι τώρα έδειξε πως δεν υπήρξε άλλος δρόμος από αυτόν που είχαμε ακολουθήσει πριν και σημείωσε ότι είχε πληροφόρηση την εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα περί «σχεδίου Νομισματοκοπείο» και διπλού νομίσματος, με τον ίδιο να δημιουργεί ένα «τείχος» άμυνας.

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι έχει πλέον ανοιχτή γραμμή συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο.

Για το Grexit

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι και το 2012 υπήρχαν συζητήσεις για Grexit  ενώ τόνισε πως η τότε κυβέρνηση μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις κατέληξε σε μία συμφωνία που οδήγησε στη συνέχεια σε μία ανοδική πορεία ενώ πρόσθεσε πως το «Forget it Yannis» ελέχθη πολλές φορές, όχι μόνο από το Βερολίνο και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και από άλλες χώρες.

Σχολιάζοντας το σχέδιο του κ. Σόιμπλε για προσωρινό Grexit, το χαρακτήρισε λάθος, ενώ παρατήρησε ότι τελικά οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων έχουν σημαντικά λιγότερες επιπτώσεις από αυτές που είχαν αρχικά υπολογιστεί.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι  «αν και υπάρχουν ορισμένοι αδιόρθωτοι», το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι, ενώ εξήγησε ότι το καλό σενάριο είναι να τελειώσει επιτυχώς η αξιολόγηση και μετά να ξεκινήσει μία διαδικασία βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας. «Θα ξεκινήσει από την ΕΚΤ, αποκατάσταση της εξαίρεσης του waiver, όπου θα μπορούν τα ελληνικά ομόλογα πια να είναι επιλέξιμα για κανονική χρηματοδότηση, το οποίο θα ρίξει πολύ το κόστος χρηματοδότησης. Ακόμα και να συμπεριληφθούμε στην ποσοτική χαλάρωση και βεβαίως να ξεκινήσει η συζήτηση για τη μείωση του, για τη μείωση του χρέους», συνέχισε.

Τι πρέπει να γίνει στο ασφαλιστικό

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, εκτίμησε ότι η εμπειρία δείχνει ότι οι επιπτώσεις από την αύξηση των εισφορών είναι χειρότερες από ό,τι είναι από τη μείωση της δαπάνης. «Ακριβώς εκεί πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή» συμπλήρωσε, ενώ χαρακτήρισε τις προτάσεις της κυβέρνησης σοβαρές, τονίζοντας ότι σε μεσοπρόθεσμη βάση βελτιώνεται η κατάσταση και μειώνεται η δαπάνη από το ‘18 και μετά. «Το πρόβλημα έγκειται στην τριετία από σήμερα μέχρι το 2018», διευκρίνισε.

Τα λάθη των εταίρων 

Παράλληλα, ο Κεντρικός τραπεζίτης  έκανε λόγο για λάθη και των δύο πλευρών στην πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ χαρακτήρισε μεγαλύτερο λάθος των εταίρων το ότι ενώ η Αθήνα είχε πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, εκείνοι υπαναχώρησαν χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία ότι δεν είχαν προχωρήσει επαρκώς τα διαρθρωτικά κομμάτια του προγράμματος.

Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι η συμφωνία να αναλάβει τη διοίκηση της ΤτΕ είχε γίνει με τον Πρωθυπουργό αρκετό καιρό πριν, ενώ χαρακτήρισε «δεύτερο μεγάλο λάθος των εταίρων» το ότι δεν έκλεισε η αξιολόγηση το Φθινόπωρο του 2014, καθώς όπως εκτίμησε, οι διαφορές ήταν μικρές. «Σαφώς η τότε κυβέρνηση με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αισθανόταν πληγωμένη, κοινοβουλευτικά έλεγαν ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε σκληρά μέτρα, τα υπόλοιπα. Υπήρχαν, υπήρχε όμως ένα μικρό ακόμα ποσοστό όπως και τώρα. Το μεγαλύτερο μέρος, το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής είχε επιτευχθεί και έχει επιτευχθεί και τώρα. Άρα μένει ένα μικρό κομμάτι. Νομίζω ότι μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε αυτό ως ένα ιστορικό ατύχημα», συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας.

Ο ρόλος του ΔΝΤ 

Για το ΔΝΤ είπε ότι πίεζε και πιέζει και τώρα τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης για κούρεμα του ελληνικού χρέους, χωρίς όμως το Ταμείο να θέλει να κάνει το ίδιο. «Αυτό δημιουργεί ένα θέμα. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουν μεταξύ τους, δεν πρέπει να βάζουν την Ελλάδα μπροστά ως Ιφιγένεια για κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό και αντέδρασα τότε. Είπα “βρείτε  τα μεταξύ σας και ελάτε να μας πείτε”. Καταλήξαμε τελικά σε μία λύση, σε ένα συμβιβασμό το Νοέμβριο του ’12 μου είπαν ότι πράγματι θα υπάρχει ελάφρυνση χρέους εφόσον η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα όμως», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Η ανακεφαλαιοποίηση, τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια  και το bail in

Xαρακτήρισε επιτυχή μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς όπως εξήγησε, η Ελλάδα κρίθηκε πολύ αυστηρά. «Σήμερα από τα 900 δισ.  των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει η Ευρώπη, τα 100 περίπου  είναι δικά μας, οπότε καταλαβαίνετε πόσο βάρος πέφτει στις πλάτες μας να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα» πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι δεν συμμερίζεται την ανησυχία για μεταφορά κλάδων της ελληνικής οικονομίας σε ξένα χέρια, ενώ εξήγησε ότι δεν πρέπει να υπάρχει φόβος σε εκείνους που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό τους δάνειο ότι θα χάσουν τα σπίτια τους «γιατί πέρασε νομοθεσία η οποία βάζει σαφείς κανόνες τους οποίους θα σεβαστούν όλοι και οι τράπεζες και τα ξένα funds». «Άρα για τον ανήμπορο να πληρώσει δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Όλα αυτά γίνονται και η  μεγάλη πρόκληση είναι να πληρώσουν αυτοί που έχουν δυνατότητα και  δεν πληρώνουν, αυτούς που ονομάζουμε στρατηγικούς κακοπληρωτές», συμπλήρωσε.

Εν συνεχεία διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για bail in και στάθηκε στην ανάγκη να αποφευχθούν τα όποια λάθη, τόσο από την Αθήνα, όσο και από τους εταίρους.

ΕΝΦΙΑ και SIEMENS

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, εξήγησε ότι έπρεπε να επιβληθεί ένας φόρος ακίνητης περιουσίας, καθώς η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα του OOΣΑ  που δεν διέθετε τέτοιο φόρο. Τόνισε πάντως ότι πιθανώς το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι ενώ σχεδιάστηκε ένας φόρος ο οποίος θα έδινε περίπου 2,5 δισ., υπήρξαν πιέσεις να βρεθούν από αλλού τα 500 εκατ. που είχαν κατανεμηθεί σε πολύ μεγάλες αγροτικές περιοχές, καθώς «δεν ήταν δυνατόν, από ό,τι μου είπαν τότε οι ειδικοί των κομμάτων, να περάσει από τη Βουλή». Πάντως, σημείωσε ότι πρόκειται για έναν φόρο που έσωσε τα έσοδα.

Oσον αφορά τον συμβιβασμό με τη Siemens για περίπου 300 εκατ. ευρώ, ανέφερε ότι η ίδια η Βουλή προέβη στον συμβιβασμό,

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here