Μηδενικές αφίξεις στα νησιά, στους 53.000 οι πρόσφυγες

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, για λόγους που προφανώς δεν αποδίδονται σε κακοκαιρία, οι αφίξεις προσφύγων στα ελληνικά νησιά ήταν χθες μηδενικές. Η εξέλιξη αυτή είναι καθαρά το αποτέλεσμα των αποτρεπτικών-κατασταλτικών πολιτικών που εφαρμόζει η ΕΕ στη συμφωνία της με την ΕΕ, η οποία έχει καταδικασθεί ωστόσο από τον ΟΗΕ, την Διεθνή Αμνηστία και όλες τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι παραβιάζει διεθνείς συνθήκες και δικαιώματα προσφύγων.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κατήγγειλε ότι από τους 2002 πρόσφυγες και μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν την Δευτέρα στη Τουρκία, στους 13 δεν είχε δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου.

Πάντως αυτή τη στιγμή το σύνολο σχεδόν των προσφύγων και μεταναστών(πλην 14) που κρατούνται στη Λέσβο έχουν υποβάλει αιτήσεις χορήγησης ασύλου, γεγονός που μπλοκάρει τη συνέχιση των επιστροφών στην Τουρκία.

Ωστόσο καθημερινές είναι οι διαμαρτυρίες των προσφύγων στα κέντρα κράτησης των νησιών προκειμένου να μην επιστραφούν στη Τουρκία και να τους επιτραπεί να συνεχίσουν ελεύθεροι τη πορεία τους προς την Ευρώπη.

Στους 53.042 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Ξεπέρασαν τους 53.000 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Οι νέες αφίξεις ήταν μόλις 68(ο στη Λέσβο)ενώ ο συνολικός αριθμός όσων παραμένουν στα νησιά ανέρχεται σε 6.384.

αριθμοι

Στην Αττική φιλοξενούνται 14.797, από τους οποίους οι 4.720 στον Πειραιά. Σε Εύβοια, Φθιώτιδα και Λάρισα βρίσκονται 2.566 άτομα, ενώ στη νότια Ελλάδα 340. Εντός camp στην Ειδομένη παραμένουν 11.269 πρόσφυγες και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου 1.264. Συνολικά, στη βόρεια Ελλάδα οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 28.955.

Παρέμβαση εισαγγελέα στον Πειραιά ζητούν λιμενικοί

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά παραμένει χαοτική. Οι πρόσφυγες δεν ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις των αρχών και δεν μπαίνουν στα λεωφορεία για να μεταφερθούν στους καταυλισμούς.

Επειδή η κατάσταση χειροτερεύει και πολλά μπορεί να συμβούν μεταξύ 5.000 ατόμων, προκειμένου να αποποιηθούν κάθε ευθύνη ζητούν να παρέμβει εισαγγελέας για την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι.

Στη Χίο χώρισαν το λιμάνι

Λιμανι Χίου , Πηγή politischios,gr
Λιμανι Χίου , Πηγή politischios,gr

 Στα δύο χώρισαν το λιμάνι της Χίου μετά από συμφωνία που υπήρξε αργά το βράδυ της Τρίτης. Τοποθετήθηκαν σύρματα που διαχωρίζουν τη χερσαία ζώνη σε δύο πλευρές.

Στο ανατολικό τμήμα δένουν τα πλοία, ενώ στο δυτικό παραμένουν πρόσφυγες που έφυγαν από το hotspot του νησιού την περασμένη Πέμπτη.

Από τον αρχικό αριθμό όσων έφυγαν, 591 άτομα βρίσκονται κινούμενα μεταξύ του καταυλισμού της Σούδας στην τάφρο του κάστρου της πόλης και στο λιμάνι. Οι πρόσφυγες που παραμένουν στο λιμάνι είναι περίπου 250 άτομα.

Μόλις δύο βάρκες κατάφεραν χθες  να φθάσουν στη Χίο.Η πρώτη έφθασε στην περιοχή της Αγίας Ελένης με 19 άτομα ενώ η δεύτερη με 36 πρόσφυγες στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής Καστέλλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμεναρχείου στο νησί παραμένουν 2.143 πρόσφυγες και μετανάστες.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here