Στον Παναγιώτη Τέτση το βραβείο » Γιάννης Μόραλης»

 

Στον  ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση απονεμήθηκε το » βραβείο Εικαστικών Τεχνών Γιάννης Μόραλης«που θέσπισε το Υπουργείο Πολιτισμού με αφορμή  το » Ετος Γιάννη Μόραλη» και τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ζωγράφου.

Το βραβείο, ένα μικρό γλυπτό του Γιάννη Μόραλη, παρέδωσε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Προκόπης Παυλόπουλος στον υιό του κ. Τέτση, Αλέξη Τέτση, ο οποίος διάβασε το ευχαριστήριο μήνυμα του πατέρα του προς τους παρευρισκομένους, ενημερώνοντάς τους παράλληλα ότι «λόγοι υγείας τον απέτρεψαν να παραβρεθεί στη μεγάλη αυτή τιμή. Κρίμα!».

Ο υπουργός Πολιτισμού  Α.Μπαλτάς που παρευρέθηκε στην απονομή, μιλώντας για το έργο του δημουργού είπε: «Είναι ένα έργο που με τρομάζει, γιατί είναι σαν να σταματάει τον υποκειμενικό μου χρόνο. Ο κάθε πίνακας θέλει να με τραβήξει μέσα του, να με αφήσει να τον δω με την ησυχία μου, σε μια απέραντη -σε διάρκεια χρόνου- ησυχία, να αφομοιώσω κάθε γραμμή και κάθε χρώμα και να αρχίσω να καταλαβαίνω, πώς οφείλω να μάθω να βλέπω. Η εμπειρία είναι γνήσια και πραγματική, είναι μια υποκειμενική σχέση με ένα έργο εικαστικό. Τα γνήσια εικαστικά έργα ενέχουν ένα μυστήριο. Μόνο με γραμμές και χρώματα καταφέρνουν και σου φτιάχνουν, ο κάθε ζωγράφος με τον τρόπο του, ένα ολόκληρο σύμπαν, το οποίο από τη στιγμή που αρχίζεις να το προσεγγίζεις, αισθάνεσαι μια τέτοια έλξη, σαν να θες να μπεις μέσα και να χαθείς σε αυτό».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here