Στον Κινέζο συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Κάο Ουενσουάν το διεθνές βραβείο Άντερσεν

Ο Κάο Ουενσουάν, ένας από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας στην Κίνα, τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Έγινε έτσι ο πρώτος Κινέζος λογοτέχνης στον οποίο απονέμεται αυτή η διεθνής διάκριση, η υψηλότερη στον κόσμο του παιδικού βιβλίου.

Ο Κάο μοιράστηκε το βραβείο, που απονέμεται κάθε δύο χρόνια, με τη Γερμανίδα εικονογράφο Ρότραουτ Σουζάνε Μπέρνερ, η οποία ωστόσο δεν παρέστη στην τελετή απονομής που έγινε στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, παρουσία 300 εκδοτών, αναγνωστών και μελών της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για Παιδιά και Νέους (IBBY).

«Τα βιβλία του Κάο Ουενσουάν δεν λένε ψέμματα για την κατάσταση του ανθρώπου. Παραδέχονται ότι η ζωή μπορεί συχνά να είναι τραγική και ότι τα παιδιά μπορεί να υποφέρουν», είπε στην ομιλία της η Πατρίσια Αλντάνα, η πρόεδρος της επιτροπής του Βραβείου Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Υποψήφιοι για το βραβείο φέτος ήταν συγγραφείς και εικονογράφοι από τη Δανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ. Ο Κάο κέρδισε όμως τις καρδιές των 10 μελών της επιτροπής που τον ανακήρυξαν ομόφωνα νικητή.

«Ο Κάο γράφει πανέμορφα για την περίπλοκη ζωή των παιδιών που αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Είναι ένας βαθιά αφοσιωμένος συγγραφέας, η παιδική ζωή του οποίου επηρέασε βαθύτατα το γράψιμό του», τόνισε η Αλντάνα.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here