Στον Δήμο Καισαριανής το ιστορικό Σκοπευτήριο

Τριάντα δύο χρόνια μετά τη μετατροπή του σε «μνημειακό – ιστορικό» και δύο χρόνια μετά την υποθήκευσή του από το ΤΑΙΠΕΔ,  ο ιστορικός χώρος του Σκοπευτηρίου, όπου έγινε η εκτέλεση των παλικαριών την πρωτομαγιά του 1944, παραχωρείται στον Δήμο της Καισαριανής.

Η παραχώρηση των 464 στρεμμάτων προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσαν σήμερα, Τετάρτη, οι υπουργοί Ν. Φίλης, Ευκ. Τσακαλώτος, Χρ. Σπίρτζης και Τρ. Αλεξιάδης.

Με την κίνηση αυτή υλοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της πόλης, αλλά και η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετά τις έντονες αντιδράσεις – κινητοποιήσεις που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης το 2014 να τον συμπεριλάβει στα υπό πώληση ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ.

Σκοπός της κυβέρνησης, βάση της τροπολογίας, είναι η ανάδειξη της έκτασης ως χώρου ιστορικής μνήμης της Εθνικής Αντίστασης, ενώ συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία πάρκου αναψυχής, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

Η τροπολογία προβλέπει την παραχώρηση στο δήμο με αποκλειστική χρήση 40 ετών. Απαγορεύεται η ανέγερση κτισμάτων εντός του συγκεκριμένου χώρου και ο δήμος θα έχει την διαχείριση των παραχωρούμενων δημοσίων ακινήτων για τον παραπάνω σκοπό, εφόσον δεν αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους και δεν παρεμποδίζεται η χρήση τους ως ιστορικού μνημείου και πάρκου αναψυχής.

Επίσης, ο δήμος Καισαριανής αναλαμβάνει, με δικές του δαπάνες, την υποχρέωση φύλαξης, καθαρισμού κ.λπ., της έκτασης αυτής και τα έσοδα του δήμου από την εκμετάλλευση της θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη συντήρηση και αξιοποίηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here