Στις 24 Ιουλίου, η πρόταση του πρωθυπουργού για την συνταγματική αναθεώρηση

Σε μείζονες θεσμικές πρωτοβουλίες για τον εκδημοκρατισμό και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της δημοκρατίας, στην εποχή της ύστερης μεταπολίτευσης, προχωρά η κυβέρνηση.  

Η αναδιοργάνωση του κράτους περνά μέσα από τη αναθεώρηση του Συντάγματος και τον εκλογίκευση του σημερινού δρακόντειου εκλογικού νόμου που πριμοδοτεί με 50 έδρες το πρώτο κόμμα, παραβιάζοντας βάναυσα την αρχή της αναλογικής εκπροσώπησης της βούλησης των πολιτών στο κοινοβούλιο.

Την συμβολική ημέρα της 24ης Ιουλίου, ημέρα αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στον ελληνικό λαό την πρόταση της κυβέρνησης για την συνταγματική αναθεώρηση, δήλωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής και Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, έπειτα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Θα προηγηθεί ευρεία διαβούλευση, καθώς απόφαση της κυβέρνησης είναι η πρόταση να τεθεί σε διακομματικό διάλογο, αλλά και σε διάλογο με την ίδια την κοινωνία.

Ταυτόχρονα, ανοίγει ο διάλογος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στη βάση της απλής αναλογικής.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι τώρα που ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα και συνθήκες αποσταθεροποίησης, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος πήρε θέση επί αβάσιμων δημοσιευμάτων.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης ή επιμερισμού του 13ου και του 14ου μισθού, υποστήριξε πως είναι πρόταση του ΣΕΒ, την οποία η κυβέρνηση δεν έχει κάνει δεκτή.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here