Στις 23 Ιουνίου το κρίσιμο δημοψήφισμα για την ΕΕ στη Βρετανία

Με επίσημη ανακοίνωση έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον, μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι το κρίσιμο δημοψήφισμα στο οποίο οι βρετανοί πολίτες θα κληθούν να αποφασισουν για το αν θα μείνει η χώρα στην ΕΕ, θα διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου.

«Οι υπουργοί της κυβέρνησής μου συμφωνήσαμε ότι είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να μείνουμε στην ΕΕ, δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον¨, ανακοινώνοντας το δημοψήφισμα.

Ήταν η πρώτη φορά από τον Πόλεμο στον Νότιο Ατλαντικό για τα Νησιά Φώκλαντς/Μαλβίνας, το 1982, που το Υπουργικό συνεδρίασε Σάββατο.

Ο Ντ. Κάμερον πριν πείσει τους πολίτες, θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές του, ότι η συμφωνία που πέτυχε για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ένωση είναι συμφέρουσα για τη χώρα.

Το ζήτημα της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ διχάζει τους Τόρις επί δεκαετίες. Θύματα της διαμάχης για αυτό υπήρξαν τόσο ο Τζον Μέιτζορ τη δεκαετία του 1990, αλλά και η ηρωίδα του Κάμερον, η Μάργκαρετ Θάτσερ.  Πολλές από τις βρετανικές ταμπλόιντ, που τηρούν ευρωσκεπτικιστική γραμμή, δεν δίστασαν να τον προβάλουν περίπου σαν επαίτη έναντι των εταίρων του.

Την ίδια στιγμη, μήνυμα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια έστειλε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν, επισημαίνοντας ότι η χώρα του θα είναι «πιο ασφαλής» στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είμαστε πιο ισχυροί, πιο ασφαλείς και καλύτερα από κάθε άποψη εντός της Ε.Ε.» τόνισε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του BBC. «Η εναλλακτική θα ήταν ένα τεράστιο άλμα στα τυφλά, με το ρίσκο, που αυτό ενέχει για τη χώρα, την οικονομία και την ασφάλειά μας» συμπλήρωσε.

Θλιβερή η συμφωνία, λέει ο ευρωσκεπτικιστής Ν. Φάρατζ

Την πάγια θέση του υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. εξέφρασε ο Νάιτζελ Φάρατζ, αρχηγός του Κόμματος Ανεξαρτησίας (UKIP).  «Ας φύγουμε από την Ευρώπη, να ελέγχουμε τα σύνορά μας, να κυβερνήσουμε τη χώρα μας και να σταματήσουμε να δίνουμε 55 εκατ. λίρες ημερησίως στις Βρυξέλλες» τόνισε, χαρακτηρίζοντας «θλιβερή» τη συμφωνία, που πέτυχε το Λονδίνο για ένα ειδικό καθεστώς της χώρας στην Ένωση.

Οι υπέρμαχοι της βρετανικής αποχώρησης από την ΕΕ υποστηρίζουν ότι η Βρετανία θα ευδοκιμήσει εκτός Ευρώπης, καθώς, όπως λένε, η ΕΕ εξελίσσεται σε ένα γερμανοκυριαρχούμενο μπλοκ, ενώ η παγκόσμια επιρροή της, μειώνεται.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here