Στις 2/4 επιστρέφουν οι θεσμοί- Πρόοδο βλέπει η Κομισιόν- Κατρούγκαλος: Στα 384 η εθνική σύνταξη, όχι μείωση κύριων συντάξεων

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Κ. ΜΠΑΛΤΑΣ)

Στις 2 Απριλίου επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, που αναχωρούν σήμερα για το καθολικό Πάσχα,  στην Αθήνα. Στόχος είναι η ολοκλήρωση των συνομιλιών και της πρώτης αξιολόγησης έως τις 11 Απριλίου.  Την ίδια στιγμή, όπως τονίζει η Κομισιόν, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μεταρρύθμιση του φορολογικού και ορισμένες πτυχές του συνταξιοδοτικού.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς στην εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ και στη μη μείωση των κύριων συντάξεων. Δεν διευκρινίσθηκε όμως εάν η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ θα δίνεται μετά από 15 έτη ασφάλισης ή μετά από 20 όπως ζητούν οι θεσμοί.

Ωστόσο, όπως τόνισε, ο κ. Κατρούγκαλος, σημαντική απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει στα ποσοστά αναπλήρωσης. Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι ανοιχτό είναι και το θέμα της αύξησης των εισφορών.

Λίγο πριν την αναχώρηση των εκπροσώπων των θεσμών, εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αποστολή υπήρξε παραγωγική. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον πρόοδος σημειώθηκε και σχετικά με βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των διακοπών του Καθολικού Πάσχα. Οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για επανάληψη των συνομιλιών με σκοπό την ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατόν».

Τι λένε κυβερνητικές πηγές

Για συμφωνία/σύγκλιση σε σημεία – κλειδιά του ασφαλιστικού και σχεδόν πλήρη συμφωνία για το φορολογικό έκανε λόγο σήμερα κυβερνητικός παράγοντας.

Το πρωί της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε ολιγόωρη συνάντηση των θεσμών με τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει στις 4 του μηνός. Όπως είπε, οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν, μέχρι την Πέμπτη. Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών έως τις 11 Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο Euro Working Group (EWG).

Τα σημεία αγκάθια

Κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι τέσσερα είναι τα βασικά «αγκάθια» μεταξύ της ελληνικής πλευρά και των εκπροσώπων των πιστωτών:

* Η απαίτηση του ΔΝΤ για χαμηλότερο αφορολόγητο όριο, στην περιοχή των 7.000 ευρώ.

* Οι αντιδράσεις των δανειστών για το νομοσχέδιο που αφορά στην εθελοντική δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων.

* Τα «κόκκινα» δάνεια. Η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει στην πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων σε funds.

* Η μόνιμη ένσταση, κυρίως από το ΔΝΤ, για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here