Στις δύο γυναίκες Γεζίντι το βραβείο Ζαχάροφ

Τις δύο γυναίκες θύματα του Ισλαμικού κράτους, στη Nadia Murad Basee Taha και Kamiya Aji Bashar τίμησε σήμερα με το Βραβείο Ζαχάρωφ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για δύο ακτιβίστριες της κοινότητας των Γεζίντι του Ιράκ, μιας θρησκευτικής μειονότητας κατά της οποίας οι μαχητές του ISIS έχου εξαπολύσει εκστρατεία γενοκτονίας.

Οι δύο γυναίκες που υπήρξαν θύματα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους, επέζησαν όμως και έγιναν εκπρόσωποι των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία από τον ISIS.

Σύμφωνα με την ιστορία της ζωής τους που συνόδευε την υποψηφιότητα τους για το Βραβείο, στις 3 Αυγούστου 2014, ο ISIS δολοφόνησε όλους τους άρρενες του χωρίου Kocho του Ιράκ απ’ όπου κατάγονται οι δύο γυναίκες.

Μετά τη σφαγή αυτή, ο ISIS προχώρησε στην υποδούλωση γυναικών και παιδιών. Όλες οι γυναίκες, μεταξύ αυτών η Aji Bashar, η Murad και οι αδελφές τους, απήχθησαν, αγοράστηκαν και πουλήθηκαν επανειλημμένα, και χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβες του σεξ. Στη σφαγή στο Kocho, η Murad έχασε έξι από τους αδερφούς και τη μητέρα της, η οποία δολοφονήθηκε μαζί με άλλες ογδόντα μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες που κρίθηκε ότι δεν είχαν σεξουαλική αξία. Θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης έπεσε και η Aji Bashar μαζί με τις έξι αδελφές της. Πουλήθηκε πέντε φορές σε μαχητές και αναγκάστηκε να κατασκευάσει βόμβες και γιλέκα αυτοκτονίας στη Μοσούλη μετά την εκτέλεση των αδερφών και του πατέρα της από μαχητές του ISIS.

 

Συγχαρητήρια Τσίπρα στις δύο ακτιβίστριες

Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε, μέσω Twitter, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προς την 20χρονη Νάντια Μουράντ Μπασί και τη 18χρονη Λάμια Ατζί Μπασάρ, οι οποίες τιμήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016 για την Ελευθερία της Σκέψης.

«Με το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία Σκέψης βραβεύονται και ενισχύονται οι αγώνες τους υπέρ των Γιαζίντι και της γυναικείας αξιοπρέπειας», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του.

Οι δύο γυναίκες από την κουρδική κοινότητα των Γεζίντι, πρώην αιχμάλωτες του ISIS, οι οποίες κατόρθωσαν να δραπετεύσουν, βραβεύθηκαν για τον αγώνα τους υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Μάρτιο, ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με την ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάντια Μουράντ Μπασί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μ. Σουλτς: Απαραίτητη για να αποφευχθεί η ατιμωρησία του ΙΚ η μαρτυρία των δύο ακτιβίστριων

«Είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε και στηρίξουμε τις δύο ακτιβίστριες Γεζίντι που ύστερα από πολλά δεινά έφθασαν στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά την ανακοίνωση ότι η Νάντια Μουράντ και η Λαμίγια Χάτζι Μπασάρ τιμώνται με το βραβείο Ζαχάροφ 2016.

ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here