Στις ακτές των ΗΠΑ ο φονικός τυφώνας Μάθιου-478 οι νεκροί

Ο φονικός τυφώνας Μάθιου έφτασε ήδη στις ακτές των ΗΠΑ και κινείται από τη Φλόριντα προς τη Ν. Καρολίνα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε τις δύο πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ χιλιάδες κάτοικοι στα παράλια κυρίως έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Με εντολή των αρχών εκκενώθηκαν ολόκληρες περιοχές. Την ίδια στιγμή. σε 478 υπολογίζονται στην Αϊτή οι νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα Μάθιου, με τον αριθμό των θυμάτων να ανεβαίνει κατακόρυφα σε διάστημα λίγων ωρών.

Την ώρα που τα σωστικά συνεργεία αποκτούν πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές, διαφορετικές υπηρεσίες δίνουν διαφορετικούς αριθμούς. Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας στις πληγείσες περιοχές κάνει λόγο για 478 επιβεβαιωμένους νεκρούς. Επισήμως, η κεντρική υπηρεσία πολιτικής προστασία αναφέρεται σε 271 νεκρούς.

Συνολικά, 61.500 άτομα βρίσκονται σε καταφύγια.

Την ίδια στιγμή, ο κυκλώνας φτάνει στην Φλόριντα, ενώ δύο αμερικανικές πολιτείες έχουν κηρυχθεί προληπτικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και 3 εκατομμύρια κάτοικοι των παράκτιων περιοχών να εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

H εικόνα των ανέμων στην περιοχή (απεικόνιση βάσει των τελευταίων διαθέσιμων μετεωρολογικών στοιχείων, αυτόματη ανανέωση):

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης κυκλώνων (NHC) το κέντρο του κυκλώνα Μάθιου θα κινηθεί κοντά στην ανατολική ακτή της Φλόριντα την Παρασκευή και θα φτάσει στις ακτές της Τζόρτζια και της Νότιας Καρολίνας το Σάββατο.

Αν και ο κυκλώνας έχει εξασθενίσει, αναμένεται να είναι κατηγορίας 3, καθώς κινείται προς την ακτή της Φλόριντα, αναφέρει το NHC. Οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα 195 χλμ/ώρα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here