Στη φυλακή 3 Ιρλανδοί τραπεζίτες για εξαπάτηση επενδυτών στη κρίση του 2008

Τρία υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη Ιρλανδικών τραπεζών καταδικάστηκαν σε κάθειρξη από 2 έως 3,5 χρόνια για συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των επενδυτών. Η υπόθεση αφορά την τραπεζική κρίση του 2008 και την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στη χώρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί σε πρόγραμμα δανειοδότησης η ιρλανδική οικονομία και περικοπών οι πολίτες. 
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Irish Life and Permanent Ντένις Κέισι καταδικάστηκε σε κάθειρξη δύο ετών και εννέα μηνών. Ο Γουίλι Μακάτιρ, πρώην οικονομικός διευθυντής στην Anglo Irish Bank που κατέρρευσε, και ο Τζον Μπόουι, ο πρώην επικεφαλής της τράπεζας για τις κεφαλαιαγορές, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 42 μηνών και 24 μηνών αντίστοιχα.
Η Irish Life τοποθετούσε τις καταθέσεις μέσω μη τραπεζικής θυγατρικής πριν κλείσει η ετήσια οικονομική χρήση της Anglo, προκειμένου να επιτρέψει στην ανταγωνίστριά της να τις κατηγοριοποιήσει ως καταθέσεις πελατών, που θεωρούνται περισσότερο ασφαλείς, παρά ως κατάθεση από μια άλλη τράπεζα.

«Με μέσα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ανέντιμα, δόλια και διεφθαρμένα, κατασκεύασαν καταθέσεις 7,2 δισεκ. ευρώ μέσω προφανώς ψευδών συναλλαγών», δήλωσε ο δικαστής Μάρτιν Νόλαν στο δικαστήριο, περιγράφοντας τη συνωμοσία ως «πολύ σοβαρό έγκλημα».

Κανείς από τους κατηγορούμενους δεν αντέδρασε εμφανώς στις ποινές που ανακοινώθηκαν πριν οδηγηθούν εκτός της δικαστικής αίθουσας.

Και οι τρεις κρίθηκαν ένοχοι συνωμοσίας μεταξύ τους και με άλλους με σκοπό να παραπλανήσουν τους επενδυτές, τους καταθέτες και τους πιστωτές, δημιουργώντας ένα κυκλικό σύστημα συναλλαγών ύψους 7,2 δισεκ. ευρώ μεταξύ του Μαρτίου και του Σεπτεμβρίου του 2008 προκειμένου να ενισχύσουν τον ισολογισμό της Anglo.

Οι συγκεκριμένοι Ιρλανδοί τραπεζίτες είναι τα πρώτα τόσο υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη που φυλακίζονται παγκοσμίως για τον ρόλο τους στην κατάρρευση μιας τράπεζας κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Το γεγονός ότι έως τώρα δεν έχουν υπάρξει καταδικαστικές αποφάσεις έχει εξοργίσει τους Ιρλανδούς φορολογουμένους, που αναγκάστηκαν να πληρώσουν 64 δισεκ. ευρώ –σχεδόν το 40% του ετήσιου ΑΕΠ– μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων που οδήγησε στη μεγαλύτερη διάσωση κρατικής τράπεζας στην ευρωζώνη.

Η κατάρρευση αυτή οδήγησε την Ιρλανδία σε τριετές πρόγραμμα διάσωσης το 2010 και το υπουργείο Οικονομικών είπε τον περασμένο μήνα ότι θα χρειαστούν άλλα 15 χρόνια για να ανακτηθούν τα κεφάλαια που διοχετεύθηκαν στις τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία.

ΑΠΕ/Reuters

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here