Στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας, η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην προσφυγική κρίση του Αιγαίου

Η κοινή πρόταση Γερμανίας-Τουρκίας, για ενεργή ανάμιξη του ΝΑΤΟ στη προσφυγική κρίση του Αιγαίου με στόχο την αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλάσσιων εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, συζητείται στη διήμερη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των χωρών της Συμμαχίας που «άνοιξε» την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Στο τραπέζι είναι και τα σχέδια ενίσχυσης των προκεχωρημένων ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη προκειμένου να σταλεί καθαρό μήνυμα στη Ρωσία.

Προσερχόμενος στις εργασίες της συνόδου των υπουργών Άμυνας, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σύμφωνα με το Associated Press ότι «όλοι κατανοούμε την ανησυχία και όλοι βλέπουμε την ανθρώπινη τραγωδία», επισημαίνοντας πως οι συζητήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απόφαση για τη χρήση των εναέριων ή θαλάσσιων μέσων για την αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών προσφύγων».

Ο Στόλτενμπεργκ είχε ήδη δηλώσει το περασμένο 24ωρο πως το ΝΑΤΟ θα εξετάσει «πολύ σοβαρά» το αίτημα συνδρομής στο προσφυγικό που διατυπώθηκε κατόπιν της συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου τη Δευτέρα στην Άγκυρα.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Γερμανία και η Τουρκία θέλουν από κοινού να αξιοποιήσουν τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας προκειμένου να συζητήσουν πώς το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να διαδραματίσει υποβοηθητικό ρόλο στον έλεγχο της κατάστασης στη θάλασσα.

Αυτό γίνεται «στο πλαίσιο του από κοινού καθορισμένου στόχου της καταπολέμησης της εγκληματικότητας των διακινητών» διευκρίνισε ο κ. Ζάιμπερτ απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Πρόκειται πρώτα για τη βασική πεποίθηση, την οποία μοιράζονται η Γερμανία και η Τουρκία, ότι η τωρινή κατάσταση σε ύδατα του ΝΑΤΟ δεν είναι ανεκτή. Καθημερινά χάνονται ζωές λόγω της δραστηριότητας των διακινητών και τίθεται το ερώτημα, εάν υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσει το ΝΑΤΟ με τις ειδικές του δυνατότητες παρακολούθησης στη στήριξη της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής. Περί αυτού πρόκειται και αυτό θα συζητηθεί τώρα με ησυχία με τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ και μετά θα δούμε τη συνέχεια. Δεν θέλω να προκαταλάβω τις διαβουλεύσεις» επισήμανε.

Ερωτηθείς ακόμη εάν τώρα υπάρχει λόγος προκειμένου να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση μεταξύ των ηγετών Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας, επανέλαβε ότι από την πλευρά της Γερμανίδας καγκελαρίου υπάρχει η βασική πρόθεση για μια τέτοια συνάντηση, αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία. «Τώρα πρέπει πρώτα να γίνει συζήτηση για αυτή την συγκεκριμένη πρωτοβουλία στο ΝΑΤΟ», τόνισε.

Σε τηλεφωνική συνομιλία των Αλέξη Τσίπρα και Άνγκελα Μέρκελ, ο έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή της Συμμαχίας θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ έχει χαιρετίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μέτρα ενίσχυσης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Α. Ευρώπη-Αντιδρά η Ρωσία

Στις Βρυξέλλες αναμένεται επίσης να εγκριθούν σχέδια για ενισχυμένη προκεχωρημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, όπως δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. «Σήμερα και αύριο, θα λάβουμε αποφάσεις για την ενίσχυση της άμυνας και της δύναμης αποτροπής μας» δήλωσε ο ίδιος προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Η ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και άλλες χώρες συμμάχους κοντά στη Ρωσία «θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα» υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ διαμηνύοντας ότι «το ΝΑΤΟ θα αντιδράσει ενωμένο απέναντι σε κάθε είδους επιθετικότητα εναντίον οποιουδήποτε συμμάχου».

Στα μέτρα που εξετάζονται συμπεριλαμβάνονται αποθήκευση αποθεμάτων στρατιωτικού εξοπλισμού, η κατασκευή νέων υποδομών και, όπως δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, μεγαλύτερη και πιο συχνή «προκεχωρημένη παρουσία πολυεθνικών δυνάμεων».

Από ρωσικής πλευράς, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι το σχέδιο του ΝΑΤΟ για τη μέγιστη ανάπτυξή του στην ανατολική Ευρώπη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης που έχει στόχο να περιορίσει τη Ρωσία, κάτι που δεν είναι «καινούργιο», σύμφωνα με τη Μόσχα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here