Στη Μαντάγια οι κάτοικοι τρώνε χορτάρι από τα ναρκοπέδια

Επείγουσα ιατρική φροντίδα χρειάζονται τουλάχιστον 400 άτομα τα οποία πρέπει να μεταφερθούν εκτός της Μαντάγια που είναι υπό κατάληψη. Αυτό ανέφεραν χθες στα Ηνωμένα Έθνη οι πρέσβεις της Ισπανίας και Νέας Ζηλανδίας.

Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες υπό τα Ηνωμένα Έθνη που ξεκίνησαν την παράδοση τροφίμων και φαρμάκων στη Μαντάγια της Συρίας επιβεβαιώνουν τις δραματικές αναφορές που είχαν βγει από τα σύνορα της χώρας για λιμοκτονίες.

Η συριακή κυβέρνηση επέτρεψε την παροχή βοήθειας στους κατοίκους της πόλης, μετά από φωτογραφίες που έδειχναν υποσιτισμένα παιδιά και ενηλίκους έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή. Οι καταγγελίες από τους κατοίκους ήταν ότι είχαν φτάσει ακόμη και στο σημείο να τρώνε χορτάρι από τα ναρκοπέδια.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν πως η ολοκλήρωση της διανομής της βοήθειας στους κατοίκους της ίδιας της Μαντάγια, κοντά στη Δαμασκό, όπως και στα σιιτικά χωριά Φουά και Κφαρία στη βόρεια Συρία, θα χρειαστεί ακόμη μερικές ημέρες. Οι προμήθειες επαρκούν για περίπου έναν μήνα.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδρίασε μετά από αίτημα Γαλλίας, Νέας Ζηλανδίας και Ισπανίας, ασχολήθηκε με την κρίση στη Μαντάγια ενώ ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ, Στέφεν Ο’ Μπράιεν, επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις αναφορές σχηματίζοντας δραματική εικόνα της κατάστασης στην πόλη.

Σε σχετικές του ανακοινώσεις, ο Ο’Μπράιεν ανέφερε πως είναι «απολύτως αξιόπιστες» οι αναφορές για λιμοκτονίες στη Μαντάγια.

Επιπλέον, ανέφερε πως οι συντονιστές της αποστολής «μας ανέφεραν πως στο νοσοκομείο είδαν περίπου 400 άτομα που πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα».

Πρέπει να γίνει και να διεκπεραιώσουμε την απομάκρυνση για παροχή ιατρικής φροντίδας το συντομότερο δυνατό, ειδάλλως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας ζωών, είτε λόγω υποσιτισμού είε λόγω επιπλοκών από άλλους ιατρικούς λόγους» ανέφερε ο Ο’Μπράιεν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here