Σε δολοφονημένο από τον ISIS Σύρο ποιητή αφιερώνει η Εταιρία Συγγραφέων την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

al aani

Στη δολοφονία του Σύρου ποιητή Μοχάμαντ Μπασίρ Αλ Αανί (Mohammad Bashir al Aani) και του γιου Εγιάς (Eyass), από το ισλαμικό Κράτος,  αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η Εταιρία Συγγραφέων.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος σκότωσαν την Πέμπτη τον Σύρο ποιητή Μοχάμαντ Μπασίρ Αλ Αανί και τον γιο του, τους οποίους είχαν απαγάγει, έξω από την πόλη Ντέιρ Αλ Ζουρ στην ανατολική Συρία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Αανί, επισήμως δολοφονήθηκε για αποστασία, ωστόσο ανεπισήμ,ως καταδικάσθηκε σε θάνατο γιατί αρνήθηκε να εγκαταλείψει το Ντέιρ Αλ Ζουρ.

Ο Αανί, που είχε γεννηθεί το 1960, είχε εκδόσει τρεις ποιητικές συλλογές, και ήταν ένας από τους επιφανείς Σύρους ποιητές και μέλος της Ένωσης Αράβων Συγγραφέων στη Συρία.

Γνωστός για το λυρικό του ύφιος ο Αανί, είχε εκφράσει την πολιτική του αντίθεση στο καθεστώς Ασαντ.

Η εταιρεία συγγραφέων ξεκινά την ανακοίνωσή της με τους στίχους του Νίκου Εγγονόπουλου:

μα επί τέλους! πια ο καθείς γνωρίζει πως

από καιρό τώρα

-και προ παντός στα χρόνια τα δικά μας τα σακάτικα-

είθισται

να δολοφονούν τους ποιητάς

Η Εταιρία Συγγραφέων επισημαίνει : «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, «πνευματικό τέκνο» της ελληνικής Εταιρείας Συγγραφέων, βρίσκει την ποίηση τραυματισμένη και τον κόσμο σκοτεινιασμένο από κρίσεις, πολέμους και θρησκευτικούς φανατισμούς.

Πριν από λίγες μέρες, το ισλαμικό κράτος δολοφόνησε τον επιφανή σύρο ποιητή, Μπασίρ Αλ Αανί. Πρόσφατα, η Σαουδική Αραβία καταδίκασε σε θάνατο τον παλαιστίνιο ποιητή Άσραφ Φαγιάντ. Όταν, το 1998, η Εταιρεία Συγγραφέων πρότεινε τη δημιουργία μιας παγκόσμιας ημέρας ποίησης, πρόταση την οποία αποδέχτηκε αργότερα η Unesco καθιερώνοντας αυτόν τον ετήσιο εορτασμό, οι Έλληνες συγγραφείς οραματίζονταν ένα μέλλον πιο φωτεινό και πιο ποιητικό.

«Οι νέοι ναζί του ISIS σκότωσαν τον Μπασίρ Αλ Αανί, αλλά δεν μπορούν να σκοτώσουν την ποίηση», έγραψε ο δημοσιογράφος Γουαέλ Σαγουάχ αποχαιρετώντας τον φίλο του Μπασίρ Αλ Αανί, που δολοφονήθηκε, μαζί με τον γιο του, από το Ισλαμικό Κράτος.

Κι η Εταιρεία Συγγραφέων υπενθυμίζει και πάλι: «Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την ποίηση: την Ποίηση όσο ακόμα μπορεί να αποτελεί έναν επιπλέον ορισμό της ελευθερίας».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here