Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές- Εκτακτη τηλεδιάσκεψη Euro Working Group

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Αύριο Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group (EWG) στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και των δανειστών.

Στόχος είναι να γίνει ένας μίνι απολογισμός για το τι έχει γίνει και να εντοπιστούν οι εκκρεμότητες ενόψει της επιστροφής των εκπρoσώπων των δανειστών στην Αθήνα και να οριστικοποιηθεί ο λογαριασμός των 5,4 δισ. ευρώ, που θα βαρύνει τους πολίτες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης έχει διευκρινίσει ότι από τα μέτρα αυτά το 1.8 αφορά το ασφαλιστικό και τα υπόλοιπα 3,6 δις ευρώ θα είναι μέτρα μέσω φορολογίας. Είχε προσθέσει ωστόσο ότι ανάλογα με τη πορεία των εσόδων, υπάρχει περίπτωση πολλά από τα μέτρα να μην εφαρμοσθούν τελικά.

Σήμερα, θα φανεί και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2015, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ στέλνει στις κοινοτικές υπηρεσίες το αποτέλεσμα, το οποίο θα επικυρωθεί από την Eurostat μέχρι τις 21 Απριλίου.

Η πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι θετική ως προς το στόχο για επίτευξη συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου, κάτι που εκφράστηκε χθες από τον τον Declan Costello, εκπρόσωπο της Κομισιόν. Ο Costello ενημέρωσε αντιπροσωπεία Ελλήνων Ευρωβουλευτών, μιλώντας για «σοβαρές ενδείξεις ότι όλα μπορούν να κλείσουν πριν το Eurogroup της 22/4 και τότε θα ξεκινήσει η αναδιάρθρωση του χρέους, οπότε η οικονομία θα ανακάμψει».

Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές  και κυρίως στο κόκκινα δάνεια και το ασφαλιστικό. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να νομοθετηθούν πρώτα ασφαλιστικό-φορολογικό και εν συνεχεία να υπάρξει συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια. Ωστόσο ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του (real fm), είπε ότι θα ήταν προτιμότερο να κλείσουν μαζί και τα κόκκινα δάνεια και ότι αυτή η λύση προκρίνεται τελικά.

Μετά την αυριανή διάσκεψη το Euro Working Group συνεδριάζει εκ νέου την άλλη εβδομάδα. Στις 15 Απριλίου έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν οι επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα, καθώς ξεκινάει η εαρινή σύνοδος ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας (15-17 Απριλίου).

Από Market Fair

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here