Στην κυπριακή βουλή η ρατσιστική συνέντευξη Σφακιανάκη στο ΡΙΚ

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στη Κύπρο, η μετάδοση της συνέντευξης με ρατσιστικά-ξενοφοβικά σχόλια του τραγουδιστή Νότη Σφακιανάκη, οποίος δηλώνει οπαδός της Χρυσής Αυγής, από το κρατική τηλεόραση ΡΙΚ.

Με καυστικό σχόλιο στο «Twitter» σχολίασε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, την συνέντευξη, γράφοντας: «Ρεσιτάλ ξενοφοβίας και ρατσισμού από τον Σφακιανάκη στο ΡΙΚ. Με τσίχλα και κομπολόι. Και εις ανώτερα!».

Το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ότι θα φέρει στην Βουλή το θέμα της προβολής της συνέντευξης. «Η κρατική Τηλεόραση έγινε προαγωγός του ρατσισμού, στο όνομα της ελευθερίας του λόγου, έστω και αν ο ρατσισμός είναι από τη φύση του εχθρός της ελευθερίας και της δημοκρατίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης. «Είναι γι` αυτόν ακριβώς το λόγο που η ευρωπαϊκή και κυπριακή νομοθεσία απαγορεύει την διακίνηση θέσεων που εξωθούν στο μίσος και τη βία, γεγονός το οποίο συνειδητά παραγνώρισε το ΡΙΚ παραβιάζοντας την σχετική νομοθεσία», σημειώνει.

Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι το ΡΙΚ επέμεινε στη προβολή «των ρατσιστικών, μισαλλόδοξων αναφορών του Σφακιανάκη, χωρίς καθόλου να αναλογίζεται την κοινωνική του ευθύνη και αποστολή».

Ο κ. Λουκαίδης έθεσε θέμα και για την στάση του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και των υπόλοιπων κομμάτων, σ` ότι αφορά την «παρεκτροπή» του ΡΙΚ. «Ξεχάστηκε μήπως ο αντιρατσιστικός εκπαιδευτικός στόχος της χρονιάς και τα εύγε για το βραβευθέν έργο των μαθητών μας ‘Μετανάστες’;», διερωτάται ο Γ. Λουκαΐδης.

Στη συνέντευξή του αυτή, ο Σφακιανάκης, επιβεβαίωσε την ρατσιστική, ακροδεξιά, φασιστική του θέση, την οποία εξέφρασε και στο παραθλόν υποστηρίζοντας τα ταγματα εφόδοτ της Χρυσής Αυγής. Είπε μεταξύ άλλων:

«Εδώ πέρα το κόλπο είναι στημένο, και ήρθαν ορδές ανθρώπων που βιάζουν την πατρίδα μας. Και μην ξεχνάς ότι αυτοί οι άνθρωποι –γιατί εγώ τους έζησα το καλοκαίρι στην Κω- έρχονται με πορτοφόλια γεμάτα με 500ρικα. Είναι απίστευτο αυτό που είδα! Δεν είναι πρόσφυγες! Είναι ριψάσπιδες! Δεν τους επετέθη καμία άλλη χώρα, ένας ξένος λαός. Έφυγαν από την πατρίδα τους που έχει  εμφύλιο πόλεμο».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here