Στην Ελλάδα η παράσταση κατέβηκε, στην Ισπανία συνελήφθη ο θίασος (Βίντεο)

 

Ιστορίες παράλληλες. Στην Ελλάδα το Εθνικό Θέατρο κατέβασε μια παράσταση, γιατί είχε θέμα την τρομοκρατία και τον Σάββα Ξηρό.  Στην Ισπανία,  συνελήφθησαν οι συντελεστές μιας παράστασης κουκλοθέατρου με την κατηγορία ότι  εξυμνούσαν την τρομοκρατική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ.

Στο κουκλοθέατρο. Μια μάγισσα σκοτώνει τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος στο οποίο διαμένει. Δολοφονεί μια καλόγρια που θέλει να πάρει το μωρό της και στη συνέχεια ένα δικαστή που την κατηγορεί για τρομοκρατία. Ένας διεφθαρμένος αστυνομικός προσπαθεί να κατηγορήσει τη μάγισσα βάζοντας στο σπίτι της διάφορα ενοχοποιητικά αντικείμενα. Μεταξύ αυτών μια βόμβα και ένα πανό.

Αυτό είναι με δυό λόγια, το σενάριο μιας παιδικής παράστασης που παίχτηκε στην περιοχή Τετουάν της Ισπανίας. Μιας παράστασης με κούκλες.  Το έργο  δείχνει την σύγκρουση μιας μάγισσας με διάφορους εκπροσώπους κοινωνικών δυνάμεων (ιδιοκτησία, θρησκεία, αστυνομία).

Όλα άρχισαν την περασμένη Παρασκευή όταν, στο πλαίσιο των καρναβαλικών εκδηλώσεων του Δήμου της Μαδρίτης, δινόταν από το «Θέατρο Σκιών των Από Κάτω» παράσταση κουκλοθέατρου με το έργο «Η Μάγισσα και ο Δον Κριστόμπαλ». Πριν η παράσταση τελειώσει, η αστυνομία εισέβαλε στη σκηνή, συνέλαβε τους δύο νεαρούς μαριονετίστες  και τους απήγειλε την κατηγορία » Εγκωμιασμός της τρομοκρατίας» που επισύρει ποινή φυλάκισης.

Οι συλληφθέντες, παρέδωσαν σήμερα τα διαβατήρια τους στο Ανώτατο Δικαστήριο. Διεθνείς οργανώσεις,  όπως η Διεθνής Αμνηστία και οι Δικαστές για τη Δημοκρατία, ξεσηκώθηκαν για την δίωξη  αναφέροντας  οτι η  παράστασή  είναι πνευματική δουλειά στην οποία κυριαρχεί η ελευθερία της έκφρασης.

Το «κόκκινο πανί » για τις Αρχές ήταν ένα πανό που εμφανίζεται στην  παράσταση και θεωρήθηκε οτι  εξυμνεί την ΕΤΑ, ωστόσο όπως σημειώνουν οι Δικαστές για τη Δημοκρατία «όταν αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα, αλλά στην πλοκή ενός έργου σε κουκλοθέατρο, δεν ανιχνεύεται  αιτιολόγηση των επιδόσεων της τρομοκρατίας…..»

Αναφέρουν ακόμη ότι το κουκλοθέατρο δεν είναι ένα παιχνίδι που προωθεί τη βία, την εχθρότητα και τις διακρίσεις σε βάρος ομάδων ή ατόμων.

Το σενάριο του έργου που προκάλεσε την αντίδραση θεατών στην περιοχή του Τετουάν όπου παίχτηκε, δείχνει τη σύγκρουση μιας μάγισσας με διάφορους εκπροσώπους κοινωνικών δυνάμεων (ιδιοκτησία, θρησκεία, αστυνομία).
Η μάγισσα σκοτώνει τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος στο οποίο διαμένει, δολοφονεί μια καλόγρια που θέλει να πάρει το μωρό της και ένα δικαστή που την κατηγορεί για τρομοκρατία. Ένας διεφθαρμένος αστυνομικός προσπαθεί να κατηγορήσει τη μάγισσα βάζοντας στο σπίτι της διάφορα ενοχοποιητικά αντικείμενα. Μεταξύ αυτών μια βόμβα και το επίμαχο πανό που οδήγησε τελικά στη δικαιοσύνη όχι τη μάγισσα αλλά τους κουκλοπαίκτες.

Δείτε το βίντεο

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here