Στην Αυστρία σήμερα, η μάχη θρίλερ για την ψυχή και το μέλλον της Ευρώπης-Ο ακροδεξιός Χόφερ διεκδικεί τη προεδρία

 

Η Αυστρία ζει το δικό της εφιαλτικό djvu. O υποψήφιος της άκρας δεξιάς, του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών(FPO) Νόρμπερτ Χόφερ που πριν μερικούς μήνες έχασε οριακά την μάχη για την προεδρία, την διεκδικεί και πάλι από τον ανεξάρτητο, πρώην ηγέτη των Πρασίνων Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν καθώς σήμερα Κυριακή, διεξάγονται επαναληπτικές εκλογές μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Τότε, στον δεύτερο γύρο είχαν, απροσδόκητα, περάσει ο Μπέλεν και ο Χόφερ  και για λίγες ψήφους κέρδισε ο Μπέλεν, ανακουφίζοντας, προσωρινά όπως αποδείχθηκε, την ΕΕ και ολόκληρη την Ευρώπη.  Το FPÖ προσέφυγε δικαστικά καταγγέλλοντας παρατυπίες και το Ανώτατο Δικαστήριο διαπίστωσε «προχειρότητα» στην καταμέτρηση που δυνητικά δεν θα απέκλειε ενδεχόμενο παρατυπιών, οπότε διέταξε επανάληψη του δεύτερου, επαναφέροντας την αγωνία, για τον αν μια ευρωπαική χώρα θα αποκτήσει, 71 χρόνια μετά τη λήξη του Β΄παγκοσμίου πολέμου και την ήττα του ναζισμού, θα αποκτήσει ακροδεξιό πρόεδρο.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν και πάλι τους Χόφερ και φαν ντερ Μπέλεν σχεδόν να ισοψηφούν, γεγονός που μετατρέπει και αυτή την αναμέτρηση σε πολιτικό θρίλερ.

Αλλά αν η Ευρώπη συνολικά και όχι μόνο η Αυστρία, δεν συνειδητοποιήσει τις αιτίες που δίνουν εκλογική ώθηση και πολιτική νομιμοποίηση στην φασιστική ακροδεξιά, το πολιτικό θα παραμείνει άλυτο και θα επιδεινώνεται διαρκώς.

Δυστυχώς, ο Χόφερ στην Αυστρία, αποτελεί το πιό ορατό σύμβολο της αποτυχίας της ΕΕ. Το σχέδιο της ενωμένης Ευρώπης, που γεννήθηκε μετά την καταστροφή του πολέμου, αποδείχθηκε λειψό και οι ηγέτες που ανέλαβαν να το υποστηρίξουν είναι επιεικώς ανεπαρκείς.

Δίνοντας προτεραιότητα στην νεοφιλελεύθερη οργάνωση της οικονομίας, επιβραβεύοντας την παντοδυναμία της αγοράς απέναντι στη πολιτική και την κοινωνία, υπονομεύοντας το κοινωνικό κράτος χάριν ιδιωτικών συμφερόντων, άνοιξαν τον κουτί της πανδώρας, από το οποίο ξεπήδησαν οι πιο επικίνδυνες δυνάμεις του άκρατου λαϊκισμού, του ανόητου εθνικισμού, της περιχαράκωσης και της ξενοφοβίας. Οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης και του ρατσισμού πήραν τα πάνω τους, άρχισαν να υψώνουν τείχη στην Ευρώπη και να καλλιεργούν το κλίμα μισαλλοδοξίας και αντιπαλότητας ως προς τον ξένο-εχθρό. Η αλληλεγγύη έγινε ξένη λέξη και ο φόβος μπροστά στα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης, μετατράπηκε σε μίσος όχι απέναντι στο σύστημα αλλά επιστροφή στις πιο αποκρουστικές μορφές του παρελθόντος μας.

Ο ναζισμός και ο φασισμός κάνει βόλτες ανενόχλητος στην Ευρώπη και διεκδικεί μερίδιο εξουσίας, στη καρδιά της Ευρωπαικής ηπείρου. Δεν είναι μόνο ο Χόφερ στην Αυστρία, αλλά και η Λεπέν στη Γαλλία, στη καρδιά του ευρωπαικού διαφωτισμού που απειλεί να την μετατρέψουν και πάλι σε σκοτεινή ήπειρο.

AUSTRIA-ELECTIONS-VOTE

Η προεκλογική ένταση

Στην προεκλογική αντιπαράθεση είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χόφερ επιτέθηκε με δριμύτητα στον Μπέλεν, κατηγορώντας τον ακόμη και για κατασκοπεία.

«Το καταλαβαίνω, δεν ήσουν τίποτα», είπε ο Χόφερ στον Φαν ντερ Μπέλεν, χλευάζοντάς τον επειδή ανήκε στους Πράσινους και κατηγορώντας τον πως ήταν κομμουνιστής. «Ψεύδεσαι ξανά!», απάντησε ο Φαν ντερ Μπέλεν.

Ο Χόφερ κατηγόρησε επίσης τον υποψήφιο των Πράσινων ότι ήταν κατάσκοπος, κάτι στο οποίο ο Φαν ντερ Μπέλεν απάντησε «αυτό είναι γελοίο… είναι το πιο κακόβουλο πράγμα που έχω ακούσει εδώ και πολύ καιρό».

Το δημοψήφισμα που υπόσχεται ο Χόφερ για αποχώρηση από την ΕΕ

«Παίζετε με τη φωτιά», αναφορικά με μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Αυστρίας από την ΕΕ, κατηγόρησε ο βαν ντερ Μπέλεν, 72 ετών, τον αντίπαλό του. Κι εκείνος με το γνωστό μειλίχιο χαμόγελό του, απάντησε χαρακτηρίζοντας «ψεύτη» τον αντίπαλό του και υπενθυμίζοντας ότι σκοπεύει να ζητήσει δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Αυστρίας από την ΕΕ (Oexit) παρά μόνο αν ενταχθεί στο μπλοκ η Τουρκία ή αν η ΕΕ γίνει πιο «συγκεντρωτική».

Ο Χόφερ, ο οποίος έχει χαιρετίσει την εκλογή Τραμπ, από την πλευρά του κατηγόρησε τον βαν ντερ Μπέλεν ότι θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις Αυστρίας – ΗΠΑ με τις επικρίσεις του εναντίον του εκλεγμένου Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου.

Στέλεχος του FPO εδώ και είκοσι χρόνια και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, ο ακροδεξιός υποψήφιος, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να αποκτήσει στενότερες σχέσεις με τους πολιτικούς ηγέτες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι έχουν εκφράσει ανοικτά την εχθρότητά τους προς τους πρόσφυγες, αλλά και με τη Ρωσία.
Πιθανή νίκη Χόφερ, εφαλτήριο για το ακροδεξιό κόμμα

Μια νίκη του Χόφερ «θα αποτελέσει σημείο καμπής για την Αυστρία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδυναμώνοντας τα λαϊκιστικά κόμματα τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς», εκτίμησε ο Τσαρλς Λάιχφιλντ του think tank Eurasia, ενόψει μιας εκλογικής χρονιάς υψηλού κινδύνου, με εκλογές να διεξάγονται στη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία.
«Θα εκληφθεί αμέσως ως μια νέα ήττα της αυστριακής κυβέρνησης, της πολιτικής υποδοχής προσφύγων της Άνγκελα Μέρκελ και των Βρυξελλών», πρόσθεσε.

Όμως ο πρόεδρος της Αυστρίας έχει περιορισμένες εξουσίες και δεν μπορεί να επεμβαίνει στη διακυβέρνηση της χώρας, υπενθυμίζει ο Λάιχφιλντ, υπογραμμίζοντας ότι το πραγματικό διακύβευμα για το FPO είναι να μετατρέψει τις προεδρικές εκλογές σε εφαλτήριο για την καγκελαρία, την καρδιά της εκτελεστικής εξουσίας.

Στο εσωτερικό της Αυστρίας, στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος ο Χόφερ «ενδέχεται να επιταχύνει τη διαδικασία» προς τις βουλευτικές εκλογές, εκτίμησε ο πολιτικός αναλυτής Τόμας Χόφερ.

Ο υποψήφιος της ακροδεξιάς έχει πει επανειλημμένα ότι σκοπεύει να είναι ένας ενεργός πρόεδρος και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο, υπό κάποιες συνθήκες, να ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης.

Ο μεγάλος συνασπισμός μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών (SPO) και των Συντηρητικών (OVP) που βρίσκεται στην εξουσία στην Αυστρία από το 2007 φαίνεται να περνά δύσκολες ημέρες παρά την ανάληψη της καγκελαρίας τον Μάιο από τον σοσιαλδημοκράτη Κρίστιαν Κερν.
Τα δύο κόμματα αποκλείστηκαν για πρώτη φορά ήδη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου, γεγονός που οδήγησε  σε παραίτηση τότε τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν.

Στην περίπτωση που διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό FPO βρίσκεται πρώτο σε πρόθεση ψήφου, με 30%…

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here