Στην Αθήνα, για εφ’ όλης της ύλης συζητήσεις, ο Σεργκέι Λαβρόφ

«Ατμόσφαιρα φιλίας και αμοιβαίας συμπάθειας κυριαρχεί στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ, με αφορμή την επίσκεψη του   Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα.

«Το τελευταίο διάστημα ήταν συχνές  οι επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες σε πολλά επίπεδα και επιπλέον έχουμε την διμερή συνεργασία για το αφιερωματικό έτος που γίνεται υπό την επίβλεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας Αλέξη Τσίπρα.Η υλοποίηση του αφιερωματικού έτους εκφράζει την τάση για τη διεύρυνση της ρωσοελληνικής κοινής δράσης, παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία. Το μεγάλο αυτό διακρατικό εγχείρημα περιλαμβάνει 170 περίπου εκδηλώσεις στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης, της εκπαίδευσης, του τουρισμού, του αθλητισμού αλλά και της οικονομίας και του εμπορίου» αναφέρει η ανακοινωση

Επίσης αναφέρει

«Κάτω από την επίδραση αρνητικών εξωτερικών παραγόντων -συγκεκριμένα των αντιρωσικών κυρώσεων και των δικών μας αντιμέτρων, την πτώση των τιμών των ενεργειακών πόρων- το ισοζύγιο των διμερών εμπορικών ανταλλαγών σε απόλυτους αριθμούς μειώθηκε. Σύμφωνα με τα επίσημα ρωσικά στοιχεία, το 2014 υπήρξε μείωση κατά 39,2%, το 2015 άλλο ένα 34% και στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου  2016 κατά 9,8%. Ωστόσο, σε φυσική έκφραση το αμοιβαίο εμπόριο εμφανίζει αύξηση μέχρι 13,2%»

Τέλος, στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ γίνεται ειδική αναφορά στη δυναμική αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά το πρώτο εξάμηνο του 2016 αυτό αυξήθηκε κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Τονίζεται, τέλος, ότι βασική παράμετρο στις διμερείς σχέσεις και στη σύμπλευση των δύο λαών αποτελεί και ο διεκκλησιαστικός διάλογος.

Στις 4 Νοεμβρίου εν τω μεταξύ θα συνεδριάσει στην Αθήνα η ελληνορωσική επιτροπή για τον  καθορισμό των προτεραιοτήτων και τον συντονισμό της εμπορικής- οικονομικής κοινής δράσης

Με τον Λαβρόφ αναμένεται να συζητηθούν

*τα ενεργειακά (Turkish Stream)

*To κυπριακό

*Το προσφυγικό-Συριακό

*Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

*οι ευρωπαϊκες κυρώσεις για το Κριμαϊκό

*οι τυχόν αλλαγές σε ό,τι μας αφορά λόγω της αναθέρμανσης των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας

*το τηλεφωνημα του Πούτιν στον Ολάντ περι δραχμής

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here