Στην Αγκαλιά του παπα-Στρατή το βραβείο Raoul Wallenberg του Συμβουλίου της Ευρώπης

Στη ΜΚΟ Αγκαλιά από τη Λέσβο, ψυχή και μυαλό της οποίας ήταν παπά Στρατής όπως τον αποκαλούσαν όλοι που έφυγε τον περασμένο Σεπτέμβριο, απονέμεται το βραβείο Raoul Wallenberg του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η απονομή έγινε «για τα εξέχοντα επιτεύγματά της στην παροχή πρώτης βοήθειας σε χιλιάδες πρόσφυγες ανεξάρτητα από την καταγωγή ή τη θρησκεία τους».

Στη Λέσβο από την οποία πέρασαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες μέσα στο καλοκαίρι, η «Αγκαλιά» παρέχει προσωρινό καταφύγιο, φαγητό, νερό και ιατρική βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, έχοντας -μέχρι στιγμής- δώσει βοήθεια σε περίπου 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τον Μάιο του 2015.

«Ως μια μικρή και ευέλικτη τοπική οργάνωση, βασισμένη σε εθελοντές, η Αγκαλιά αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα της αποτελεσματικής δράσης από την ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών πάνω σ’ ένα φλέγον παγκόσμιο ζήτημα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, ανακοινώνοντας την απόφαση της κριτικής επιτροπής για την απονομή του βραβείου.

«Οι δράσεις της Αγκαλιάς αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και συμβάλλουν στο έργο του για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και πέρα απ’ αυτήν» πρόσθεσε.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ και η τελετή απονομής θα διεξαχθεί στις 13 Ιανουαρίου 2016, στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

Το βραβείο Raoul Wallenberg του Συμβουλίου της Ευρώπης καθιερώθηκε το 2012 με πρωτοβουλία της σουηδικής κυβέρνησης και του ουγγρικού κοινοβουλίου. Το πρώτο βραβείο (σ.σ. δίνεται κάθε διετία) απονεμήθηκε τον Ιανουάριο του 2014 στον Τούρκο σκηνοθέτη Ελμάς Αρούς, που προέρχεται από την κοινότητα των Ρομά.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here