ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Με το σκεπτικό ότι εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματικές τις περικοπές του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που έγιναν με σειρά μνημονιακών νόμων (4024/2011, 4093/2012 κ.λπ.).

Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε κατά πλειοψηφία (απόφαση 734/2016) ότι οι περικοπές του εφάπαξ βοηθήματος εντάσσονται μαζί με τις περικοπές των κυρίων και επικουρικών συντάξεων «σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα αφ΄ ενός για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας και αφ΄  ετέρου για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, χάριν της βιωσιμότητας του».

Σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ, η θέσπιση των περικοπών αυτών,  «εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος  και όχι απλώς το ταμειακό συμφέρον του δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης»

Οι δικαστές τονίζουν  ότι οι περικοπές του εφάπαξ   δεν είναι αντίθετες   στο άρθρο 22 του Συντάγματος (μέριμνα του κράτους για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων),  ούτε παραβιάζουν την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας,  «δεομένου μάλιστα ότι η μείωση (δεύτερη) του εφάπαξ βοηθήματος έγινε σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και απέβλεπε στην εξομάλυνση της αναλογίας εισφορών και εφάπαξ παροχών».  Σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι το Ταμείο  Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων «αντιμετώπιζε άμεσα και πιεστικά οικονομικά προβλήματα, συνεπεία των οποίων αδυνατούσε να ανταποκριθεί επικαίρως στις υποχρεώσεις του».

Η υπόθεση είχε οδηγηθεί  το 2013 στην Ολομέλεια του ΣτΕ και εκδικάστηκε ως πιλοτική-πρότυπη δίκη με διαδικασίες εξπρές και σήμερα Παρασκευή δημοσιεύθηκε η επίμαχη απόφαση.

Στο ΣτΕ είχε   προσφύγει συνταξιούχος εκπαιδευτικός (με 28 χρόνια και 8 μήνες ασφάλιση) ο οποίος στις 31.8.2010 αποχώρησε και στρεφόταν  κατά του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, διότι έλαβε μειωμένο εφάπαξ 31.2677 ευρώ, αντί 47.569 ευρώ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here