ΣτΕ: Πρόστιμα 1,5 εκατ.ευρώ στον Αlpha για παράνομες δανειοδοτήσεις

Επικύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας  δύο πρόστιμα  συνολικού ύψους  1,5 εκατ. ευρώ που είχαν επιβληθεί το 2006 από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) στον τηλεοπτικό σταθμό Άλφα, λόγω παράνομων  δανειοδοτήσεων της εταιρείας  από τον βασικό της μέτοχο Δημήτρη Κονομηνά. 

Ο νόμος 3166/2003 προβλέπει ότι η χορήγηση δανείων από τους μετόχους προς  τηλεοπτική εταιρεία απαγορεύεται να υπερβαίνει το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της.

Ο κ. Κοντομηνάς κατά τα έτη  2002 – 2004  δάνεισε την τηλεοπτική εταιρεία  πάνω από το επιτρεπόμενο όριο σύμφωνα με το μετοχικό κεφάλαιό της. Αναλυτικότερα, το έτος 2002 δάνεισε σε σχέση με το κεφάλαιο της σε ποσοστό 48,44%, το 2003 σε ποσοστό  156 % και το 2004 σε ποσοστό 171,80 %.

Για τις δανειακές αυτές υπερβάσεις επιβλήθηκε από το Ε.Σ.Ρ. πρόστιμο  1 εκατ. ευρώ στον Άλφα.

Το δεύτερο πρόστιμο των 500.000 ευρώ αφορά επίσης παράνομη δανειοδότηση του τηλεοπτικού σταθμού από την «ΔΕΜΚΟ Επενδυτική και Εμπορική Α.Ε.» (συμφερόντων του κ. Κοντομηνά), το 2004. Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, ο επιχειρηματίας «χρησιμοποιήθηκε πιθανότατα ως παρένθετο πρόσωπο («όχημα») για τον δανεισμό» του Άλφα.

Το Δ΄  Τμήμα του ΣτΕ (απόφαση υπ΄   αριθμ. 196/2016) απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Άλφα και επικύρωσε την απόφαση του  Ε.Σ.Ρ. Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι ο νόμος 3166/2003 δεν πλήττει τον συνταγματικά προστατευόμενο πυρήνα του δικαιώματος της οικονομικής ελευθερίας, ούτε τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Οι δικαστές δεν δέχθηκαν, επίσης, τον ισχυρισμό του τηλεοπτικού σταθμού ότι το ποσό του προστίμου ήταν υπέρογκο, γιατί ο νόμος για τις περιπτώσεις αυτές της παράνομης δανειοδότησης προβλέπει ανάκληση της αδείας λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού.

Το  Ε.Σ.Ρ. κρίνοντας ότι η ανάκληση  της άδειας λειτουργίας θα επέφερε βαρύτατες επιπτώσεις στην εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον  επίμαχο τηλεοπτικό σταθμό, επέβαλε επιεικέστερη ποινή, αυτή του  προστίμου του 1,5 ευρώ.

.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here