ΣτΕ: Πράσινο φως για Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Σφραγίδα νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας πήρε το προεδρικό διάταγμα για την εφαρμογή του θεσμικού  πλαισίου χορήγηση  των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.).

Από το υπουργείο Υγείας είχε κατατεθεί στο Ε΄  Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο,

Δέκα χρόνια μετά την έκδοση του νόμου 3305/2005 για την «εφαρμογή της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», το υπουργείο Υγείας κατέθεσε το ΠΔ με το οποίο καθορίζονται οι  όροι και οι προϋποθέσεις των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των Μ.Ι.Υ.Α.

Συγκεκριμένα κατοχυρωνέται η νόμιμη και ασφαλής λειτουργία των Μ.Υ.Ι.Α.,   η θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών,  κ.λπ.,  προκειμένου αφενός να αποφευχθούν κίνδυνοι που απειλούν την υγεία των ιατρικώς υποβοηθούμενων γυναικών, αφετέρου να είναι δυνατή η επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την  υπ΄  αριθμ. 154/2015 γνωμοδότησή τους έκριναν νόμιμο το ΠΔ, επισημαίνοντας ότι για τα υπάρχοντα εργαστήρια  που ήδη λειτουργούν, πρέπει πριν την χορήγηση της άδειας να ελεγχθεί  εάν οι χώροι και ο εξοπλισμός των εργαστηρίων  αυτών είναι ο αναγκαίος και γενικά εάν καλύπτουν τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here