ΣτΕ: Παραδεκτές οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών. Στην κρίση των δικαστών η συνταγματικότητα του νόμου Παππά

Κόντρα στις προβλέψεις περί αναβολής ή ματαίωσης της δίκης για τις τηλεοπτικές άδειες η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε σήμερα με ισχυρή πλειοψηφία, κατά την τρίτη διάσκεψή της ότι είναι παραδεκτές και σύννομες οι προσφυγές που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί. 

Η διάσκεψη υπό την προεδρία του προέδρου Ν.Σακελλαρίου που άρχισε στις 5.30 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ κατέληξε σε θετική απόφαση ως προς το παραδεκτό των αιτήσεων και τώρα ανοίγει ο δρόμος για την εξέταση της συνταγματικότητας του νομικού πλαισίου για τις τηλεοπτικές άδειες. Κομβικό σημείο η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες στον υπουργό Επικρατείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες 16 ανώτατοι δικαστές είχαν την άποψη ότι οι προσφυγές των καναλαρχών είναι παραδεκτές, αφού αναγνώρισαν ότι έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν κατά της διαδικασίας αδειοδότησης.  Στον αντίποδα κινήθηκαν 9 συνάδελφοί τους, οι οποίοι  συγκρότησαν τη μειοψηφία υποστηρίζοντας ότι οι αιτήσεις τους πρέπει να απορριφθούν.

Η αιφνίδια ασθένεια του συμβούλου επικρατείας Αριστόβουλου Βώρου που νοσηλεύεται με έμφραγμα αλλά και η κίνηση πειθαρχικής διαδικασίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο κατά αντιπροέδρου του ΣτΕ δεν εμπόδισαν τελικά την πρόοδο της διαδικασίας.

Ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα εάν ο ανώτατος δικαστής σε βάρος του οποίου έχει κινηθεί πειθαρχική διαδικασία, δηλώσει κώλυμα και αποχωρήσει από την διάσκεψη. Και αυτό διότι δεν υπάρχει αναπληρωματικός δικαστής να τον αντικαταστήσει και επομένως είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε νέα ακρόαση και επανάληψη της δικαστικής διαδικασίας από την αρχή.

Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη η ημερομηνία πραγματοποίησης της τέταρτης διάσκεψης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here