ΣτΕ: «Ναι» στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Για τυπικούς λόγους και χωρίς να εξετάσει τη νομιμότητα της δαδικασίας, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε ως απαράδεκτες τις προσφυγές που είχαν καταθέσει φορείς κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για να προχωρήσει η εκμετάλλευσή τους από ιδιώτες.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε (αποφάσεις υπ΄αριθμ. 506 έως 510/2016) τις προσφυγές ως εκπρόθεσμες. Επιπλέον, έκρινε ότι δεν μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ η πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ για εκδήλωση ενδιαφέροντος προς απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, διότι «δεν έχει χαρακτήρα εκτελεστής διοικητικής πράξεως υποκειμένης στον ακυρωτικό έλεγχο του ΣτΕ».

Οι δικαστές υποδεικνύουν στους φορείς που προσέφυγαν στον ΣτΕ ότι πρέπει να προσφύγουν στα πολιτικά δικαστήρια, τα οποία σύμφωνα με το νόμο 3886/2010 παρέχουν δικαστική προστασία κατά τη  σύναψη δημοσίων συμβάσεων.

Στο ανώτατο δικαστήριο είχαν προσφύγει οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Πειραιά και Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και η  ΄Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών του Δημοσίου και στρεφόντουσαν κατά του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

 Με τις αιτήσεις τους ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επενδυτών του έτους 2014  για την απόκτηση των μετοχών  των εταιρειών  ΟΛΠ ΑΕ και ΟΛΘ ΑΕ. Είχε προηγηθεί σύμβαση   -η οποία κυρώθηκε με το νόμο 3654/2008- με την οποία παραχωρήθηκε το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης, εκμετάλλευσης της γης, των κτισμάτων και της υποδομής του ΟΛΠ και ΟΛΘ, καθώς και το δικαίωμα σύναψης περαιτέρω παραχωρήσεων σε τρίτους, έναντι ανταλλάγματος.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here