ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά-Ακυρος ο διαγωνισμός-Επιστρέφονται τα χρήματα- Και το δημόσιο συμφέρον κ. δικαστές;

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Με πλειοψηφία τριών ψήφων, 14 υπέρ και 11 κατά, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, θεωρώντας ότι ο επίμαχος διαγωνισμός έπρεπε να διενεργηθεί αποκλειστικά από το ΕΣΡ.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν έδωσε καμία προθεσμία για διορθώσεις του νόμου. Η απόφαση ρητά απαιτεί συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως ο διαγωνισμός για τις τέσσερις άδειες είναι άκυρος.Τα κανάλια που δεν έλαβαν άδεια θα συνεχίσουν να εκπέμπουν κανονικά και τα χρήματα που κατέθεσαν οι τέσσερις υπερθεματιστές θα τους επιστραφούν.

Το Δικαστήριο έχει μια δική του ερμηνεία για το δημόσιο συμφέρον στη προκειμένη περίπτωση, καθώς η απόφασή του αγνοεί τα σημαντικά έσοδα που είχε καταφέρει να εισπράξει το δημόσιο από τον διαγωνισμό.

Εκ του αποτελέσματος και ανεξάρτητα από το σκεπτικό της απόφασης, που θα γίνει γνωστή αργότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο, φαίνεται να δικαιώνει τα πλέον σκοτεινά και αδιαφανή οικονομικά συμφέροντα που αυθαίρετα εκμεταλλεύονταν επί 27 χρόνια τις συχνότητες, αν και με τις αποφάσεις επί των ασφαλιστικών μέτρων, είχε ταχθεί υπέρ της ταχείας διενέργειας του διαγωνισμού επικαλούμενο λόγους δημοσίου συμφέροντος. Που πήγε άραγε αυτό το δημόσιο συμφέρον, κύριοι δικαστές.

Η απόφαση δημιουργεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στη κυβέρνηση, που ωστόσο είναι διαχειρίσιμο, καθώς δεν αμφισβητείται η αναγκαιότητα να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, στην οποία αντιτίθεται μέχρι τώρα η ΝΔ και να ρυθμισθεί το αυθαίρετο επί 27 χρόνια τηλεοπτικό τοπίο.

Η νίκη που ετοιμάζεται να πανηγυρίσει η αντιπολίτευση, η οποία σύσσωμε έδωσε έναν υπέρ πάντων αγώνα υπέρ των συμφερόντων των καναλαρχών και της παλαιάς διαπλοκής, είναι «Πύρρεια».  Οι δικαστές του ΣτΕ έμειναν πιστοί στη νομολογία τους, ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα να χορηγεί άδειες έχει το ΕΣΡ, αρχή που προφανώς για την πλειοψηφία, ισχύει ακόμη κι αν ένα κόμμα, εν προκειμένω ολόκληρη η αντιπολίτευση, αρνείται να συμμετάσχει στη συγκρότησή του.

Το οξύμωρο εδώ είναι ότι το ΣτΕ με την απόφασή του, αδιαφορεί πλήρως για τις επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος  σε δύο επίπεδα: Πρώτον στο ότι με την ακύρωση του νόμου, επιστρέφουμε σ΄ένα τοπίο που το ίδιος θεωρεί παράνομο και αντισυνταγματικό Και δεύτερον, επιστρέφονται σε οικονομικά ισχυρούς ανθρώπους, χρήματα που θα κατευθύνονταν για κοινωνικές δράσεις υπέρ των ασθενέστερων.

Την ίδια στιγμή, παραμένει μετέωρο το ζήτημα σχετικά με τις ευθύνες αυτών που δημιούργησαν και εξέθρεψαν το άναρχο και αυθαίρετο τηλεοπτικό τοπίο, το οποίο είχε δημιουργηθεί ακριβώς από τα κόμματα τη σημερινής αντιπολίτευσης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν το τόπο.

Για τις ευθύνες αυτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν έχουν λογοδοτήσει αλλά εμφανίζονται θρασύτατα και ως τιμητές.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here